Анахид Тачева знае стотици рецепти наизуст

Анахид Тачева знае стотици рецепти наизуст Лакомник

От баба си е наследила тайните на арменските специалитети

Анахид Тачева знае стотици рецепти наизуст
Автор:Лакомник

„Да бъда домакиня научих от майка си. Тя поддържаше идеална чистота, готвеше толкова вкусно, че всички си облизваха пръстите”, разказва пред тв легендата Анахид Тачева.

 

Славната говорителка се научила да готви още на 18 години. „Бях ученичка, когато мама се зае с мен и ме научи на много хубави неща. Не мога да си представя жена да няма желание да готви. Не го разбирам това криворазбрано чувство за еманципация. На 50 години започват да търсят готварски книги нещичко да научат. Имам близки, които се хвалят: О, аз умея да избирам в кой ресторант да ям. Бих потънала в земята”, обяснява Анахид. Тя признава, че  знае рецептите си наизуст, и то стотици.

„Споделям ви прекрасно меню от стари арменски рецепти, които знам от баба ми. Мога да ви уверя, че няма човек, който е вкусил от тези неща и не е поискал или да ги направи, или отново да похапне вкусно. Но не е нужно да ми идвате на гости, пригответе си ги вие”, казва Тачева.

 

Бяла супа

 

Или крем супа, както сме свикнали да я наричаме. В литър и половина вода се слага солчица докато заври. Добавя се фиде, което трябва да поври 5 минути. Отделно в купа се разбиват 4 яйца с 4 лъжици брашно с ръчен миксер. Към тази смес внимателно слагате 1 кофичка кисело мляко. Трябва да се получи хомогенна маса от всичко това, затова се бърка на котлона внимателно. Оставя се 10 минути да клъкне и накрая се добавя бучка масло, поръсва се джоджен и черен пипер.

 

Телешко със сини домати

 

Тази рецепта съм я давала на всичките си приятелки и знам, че всяка от тях я готви по свой начин, но аз ще ви я дам в арменски оригинал, както я правя аз.

Нарязвам около килограм телешкото на парченца. Изсипва се в малка тенджерка, за да се маринова за 1 нощ. Добавям  сол, черен пипер, лют червен пипер, който обича, босилек, прясно мляко 250 мл и толкова бяло вино, както и няколко лъжици зехтин. Всичко това добре се обърква и се оставя в хладилника. На сутринта на бавен огън къкри.

Сините домати, около 5-6, които сега се намират по всяко време на пазара,  се обелват, разрязани на 4. Правят се на кубчета, осоляват се и така постояват да се отцедят. В тиган се слага олио, което трябва да е силно загорещено преди да ги пържите. Отделно си пригответе до вас тава, в която аз слагам домакинска хартия и като се запържи синият домат, го изсипвам върху хартията да попие мазнината.  

Отделно в друга тенджерка се нарязва една глава стар лук, `1 глава чесън, 1-2 моркова и се задушават, докато омекнат. 5-6 средни домата нарязвам на ренде, добавям китка магданоз в доматите и всичко това заедно с месото изсипвам в по-дълбока тава. Нареждат се последователно месото, плънката и най-отгоре сините домати. Пекат се около 15 минути на не много силна фурна.

Разбира се, оригиналната рецепта е с телешко, но ако не обичате, можете да го замените с пилешки гърди или свинско бон филе.

 

Реване с прясно мляко

 

За десерт ви предлагам едно чудесно реване с прясно мляко.

В купа разбивам 4-5 яйца, 1 чаша захар, ванилия, 1 лъжица брашно и 1 лъжица грис. Бърка се с миксер всичко това докато се получи смес, която е малко по-рядка от тази за кекс. В тавичка се слага бучка масло, разтопява се и върху разтопеното масло се залива тестото. Пече се на около 180 градуса. Трябва да порозовее. Това е ефекта от яйцата. Като се извади от фурната внимателно се налива около литър студено прясно мляко по малко. Аз си го пипам, за да усетя кога се е напоило. Трябва да отлежи поне 20 минути преди да се яде. Много е хубаво за лятото, а децата го обожават.       

Още по темата
Още по темата
Деян Донков: Обичам всички български гозби
По-малко от 39 години бяха нужни на Деян Донков, за да се превърне в една от съвременните емблеми на българския театър и кино и безспорно една от звездите на сцената и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц