8 фатални грешки в храненето

8 фатални грешки в храненето Лакомник

Какво не трябва да слагате на трапезата, за да сте здрави

8 фатални грешки в храненето
Автор:Лакомник

Съветите за здравословното хранене са безброй. И колкото те са по-категорични, толкова повече се увеличава вероятността да са далеч от истината. В действителност това, което през вековете се е появило на нашата трапеза носи повече полза на организма, отколкото вреда. В противен случай тези продукти биха изчезнали от менюто – на принципа на естествения подбор.

 

В света на храненето всичко е много относително. И все пак по-скоро трябва да се говори не за неподходящи и дори вредни храни, а за лоши хранителни навици. А към тях трябва да причислим и някои на пръв поглед 100% правилни напътствия:

 

1. Зеленчуците на почит

Този съвет не предизвиква никакви съмнения – зеленчуците съдържат витамини и целулоза, те са нискокалорични, създават чувство за ситост и понижават кръвното.

Но твърде голямото количество зеленчуци се отразява негативно на хората с проблем в стомашно-чревния тракт (колити и т.н.).

Жените не трябва да се хранят само със зеленчуци, защото недостигът на желязо ще се отрази на техните детеродни способности. Те се нуждаят задължително и от продукти от животински произход.

 

2. Край на мазната храна

Това е напълно възможно, но дали е необходимо и още повече - дали е полезно? Вярно е, не трябва да злоупотребяваме с тези продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества способства за развитието на атеросклероза и проблеми със сърцето.

Но отказвайки се напълно от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и витамин Е, наречен още “витамин на красотата”.

Освен това, казвайки не на мазнините, хората по правило започват да употребяват повече захар.

 

3. Маслото вместо маргарин

Наистина тази смяна е полезна за сърцето, тъй като в растителните масла няма холестерол. Но например краве маслото доказано е от полза за зрението, а и укрепва имунитета. 1/3 от общото количество необходими мазнини трябва да постъпва за сметка на наситените мазнини – препоръчителното количество е еквивалента на 20 г краве масло.

 

4. Не на въглехидратите

Звучи логично – да се откажем от сладките неща! От една страна обаче те са основен източник на енергия, някои техни компоненти са съставна част на клетките и тъканите, докато от друга – при тяхната прекалено голяма употреба, те преминават в мазнини.

Затова се откажете от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладки, тестени изделия), но не и от сложните – тези в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб.

 

5. 2-3 яйца седмично

Това твърдение се основава на факта, че в яйчния жълтък се съдържа дневната доза холестерол, но пък освен това в него има лецитин с холин, които разрушават холестерола. Негативното влияние на холестерола, който е мастноразтворим, може да се намали, ако заедно с яйцето приемаме масло или майонеза.

Възрастните хора, които по-често водят заседнал начин на живот, както и склонните към атеросклероза не трябва да злоупотребяват с яйцата, но младите и активните се нуждаят от тях, защото са източник на желязо, магнезий, мед, кобалт и пълноценни белтъчини.

Те са и прекрасно средство за лечение на малокръвие, а съдържащият се в тях фосфор е необходим за пълноценното хранене на нервната система и главния мозък.

 

6. Морските продукти в неограничено количество

Те действително съдържат пълноценни белтъчини, йод, витамини А и D, омега-3 ненаситени мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивото на артериалното налягане и предпазват от образуването на тромби.

Но скаридите съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото сметаната с 20% масленост и кренвиршите, от които диетолозите така настояват да се откажем.

 

7. Живот без сол

Добър съвет! Но не се отказвайте напълно. Просто намалете употребата й поне 3 пъти, особено ако страдате от хипертония.

Изследвания показват, че ако намалите употребата на сол от 10 до 3,5 г в денонощието, ще намалите артериалното си налягане с 4-6 мм рт.ст. и ще направите медикаментозното лечение на хипертонията много по-ефективно. Пълният отказ от сол води до нарушения в образуването на стомашен сок и обезводняване, а и натрият - основният елемент в готварската сол е необходим за поддържането на необходимия солен състав на кръвта.

 

8. Алкохолът забранен

Редица изследвания са доказали, че ако човек всеки ден изпива по 60-65 г концентрат, структурата на мазнините в кръвта му ще се нормализира. Това означава, че алкохолът в малки дози има противоатеросклеротичен ефект.

Препоръчително е обаче горното количество да бъде червено вино. Още от народната медицина е известно и че горещото вино помага при настинка. С бира с яйце пък са лекували твърде слабите хора и тези, които са страдали от изтощение и недостиг на сили. 

Още по темата
Още по темата
Възрастта определя правилното хранене
Женският организъм има свои собствени характеристики и през живота претърпява важни промени. Подходящото хранене през всеки етап е най-добрата гаранция за вашето...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц