6 опасни грешки в кухнята

6 опасни грешки в кухнята Лакомник

Недоварените яйца и полусуровото месо пренасят инфекции

6 опасни грешки в кухнята
Автор:Лакомник

Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба. Ето какви грешки правят най-често домакините в кухнята, с които застрашават здравето си.

 

1. Готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса. При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.

Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна. Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).

2. Недоварените яйца

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!

Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.

3. Съхраняване на храната при стайна температура

Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника. Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.

4. Недобре измитите плодове и зеленчуци

За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

5. Консервите са направени, за да се съхраняват дълго време

Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.

6. Вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност

Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.

Още по темата
Още по темата
Експресно почистване на кухнята
Всеки готвач се е сблъсквал с ужасната бъркотия в кухнята. Понякога е трудно бързо и евтино да почистим след готвене. Ето няколко съвета, как може да стане това без...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц