5 храни срещу пролетна умора

5 храни срещу пролетна умора Лакомник

Пролетта е сезонът на пробуждането, зараждането на нов живот, пречистването и не на последно място – пролетната умора

5 храни срещу пролетна умора
Автор:Лакомник

Ягоди

Ягодите са изключително полезни помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, който забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. Имат редица още полезни свойства, да не говорим колко са вкусни, затова, ако нямате алергия към тях, ги консумирайте колкото се може по-често.

 

Череши

Черешите помагат при анемия, понеже са богати на желязо. Също така са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма.

 

Зеле

Зелето е изключително богато на антиоксиданти и в същото време е бедно на калории. Можете да го консумирате най-лесно на салата. В комбинация с настъргани моркови (за които е известно на всички ни колко са полезни) и лимонов сок е истинска вкусотия, отделно, че се приготвя бързо и лесно. А ако трябва да говорим конкретно за брюкселското зеле, то по своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произходТо съдържа средно от 152 до 247 мг витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му. Съдържа още витамините В2, РР, каротин, минерални соли (калий, натрий), въглехидрати, белтъчини, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини. Поради съдържанието на значителни количества желязо е подходяща храна при малокръвие. Всякакви зелени салати са изключително тематични за пролетния сезон.

 

Авокадо

Авокадото е богато на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий. Освен това едно авокадо осигурява около 30% лесно усвоими от организмамазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца.

 

Черен шоколад

Той е богат на полифеноли, които са мощни естествени антиоксиданти, редуциращи стреса и намаляващи риска от сърдечно-съдови, ракови и други заболявания. Ако се консумира в умерени количества, черният шоколад е изключително полезен.

Още по темата
Още по темата
Как да се храним евтино, но здравословно
В момент на криза и безпаричие, дори и храната се подчинява на принципа кое е с най-ниска цена. Затова ви предлагаме няколко евтини храни, които са евтини, но...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц