5 храни, които ни състаряват

5 храни, които ни състаряват Лакомник

Не яжте ежедневно сирене и масло

5 храни, които ни състаряват
Автор:Лакомник

Здравословното хранене е една от любимите теми на специалистите по алтернативна медицина. Препоръките за това какво трябва да яде човек и какво не бива дори да помирисва са най-различни. Има и още един въпрос, който измъчва привържениците на здравословното хранене: „Има ли храни, които състаряват?”. Отговорът е ясен – има.

 

На първо място в класацията на вредните и състаряващи храни стои сиренето. Мазните видове и честата употреба на сирене повишават нивото на холестерола и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Същевременно обаче, сиренето е чудесен източник на калций и други минерали, които не само заздравяват костите, но и предпазват от остеопороза и различни заболявания на централната нервна система.

Препоръката на специалистите е: избягвайте прекалено мазните сирена и наблегнете на бялото саламурено сирене.

 

Медът и мармаладът също попадат в таблицата със състаряващите храни, тъй като са много калорични. Но захарите, които съдържат са от т.нар. „полезен вид”, което ги прави неделима част от ежедневното меню.

 

Маслото е третият опасен за младостта вид храна. То повишава нивото на холестерола и е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Но пък съдържа голямо количество калций и витамин А и не бива да се пренебрегва. Препоръката е: не прекалявайте!

 

Белият ориз може да бъде много опасен. Свареният и все още топъл ориз може да подейства „шоково” на стомаха и да доведе до сериозни чревни заболявания. Най-добре е той да се замени с тъмен, неолющен ориз или да не се прекалява с него. Същото важи и за белия хляб. Не се колебайте и го заменете веднага с ръчен или типов.

 

Яденето на риба може да е много полезно, но в нея има елементите, които контролират нивото на холестерола. Честата употреба обаче е опасна за младостта.

 

Саламите са също сред най-отровните храни. Те почти винаги съдържат токсични вещества и са канцерогенни. Единственото им положително качество е, че в тях има много желязо и протеини. И тук препоръката е да не се прекалява с тях.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц