Яйцата са полезни за черния дроб

Яйцата са полезни за черния дроб Лакомник
Яйцата са полезни за черния дроб
Автор:Лакомник

Според  един от митовете, яйцата са вредни за здравето, защото увеличават съдържанието на холестерол в кръвта.  Това твърдение не е вярно. Изследванията показват, че след употребата на яйца, нивото на холестерола  в кръвта почти не се повишава.

 

Мит номер 2  гласи, че яйцата се преработват трудно. Това всъщност зависи от термичната обработка на яйцето. Рохките яйца се преработват напълно след 1-2 часа, а твърдо сварените  - след 3 часа.

Много разпространено е твърдението, че яйцата са вредни за черния дроб.  Това твърдение също не е вярно, защото освен витамини, яйцата съдържат  различни вещества като холин и метионин - полезни за черния дроб аминокиселини.  Жълтъкът пък има уникалното свойство да предизвиква свиване на жлъчния мехур, което стимулира оттока на жлъчна течност в червата, което пък подобрява перисталтиката и способства за усвояване на мазнините.  Естествено, трябва да се има предвид, че хора, които  имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.

Друг мит твърди, че не трябва да се ядат яйца повече от 2-3 пъти седмично. Диетолозите много често дават такива съвети.  В действителност, обаче, здравият и активен човек може спокойно да хапва по 1-2 яйца на ден,  в случай, че не употребява други белтъчини с  животински произход.  Друг е въпросът, че храната по принцип трябва да се разнообразява и с други животински белтъчини.  Американски кардиолози дори твърдят, че  пълното изключване на яйцата от  храната е опасно.

Говори се, че колкото по ярък е жълтъкът, толкова яйцата са по-полезни.  Това въобще не съответства на действителността.  Всъщност, цветът на жълтъка зависи от състава на кокошата храна.  Наситеният цвят на жълтъка не свидетелства за повишено съдържание на каротин, както смятат някои.

Друг мит твърди, че от яйцата се пълнее.  Яйцето е много хранителен продукт, от който, обаче, не се пълнее.  Нещо повече, яйцата влизат в много лечебни диети.  Те съдържат 13 процента протеини и само 80 калории.

Някои твърдят пък, че яйцата съдържат всичко необходимо за организма. Вярно е, че  те съдържат аминокиселини, витамини и минерални субстанции. Те са достъпен източник на ниацин, необходим за храненето на мозъка, витамин К,  холин, подобряващ паметта и извеждащ  отровите от черния дроб, както и лецитин, който разгражда плаките в кръвоносните съдове.  В яйцата се съдържат също витамини от групата В, биотин, фолиева киселина,  голямо количество минерали, както и никотинова киселина. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Колкото и да не обръщате внимание на дребнотемието около себе си в петък и събота, то оказва влияние на настроението ви. Въпросите, които ви вълнуват най-силно, определят и поведението ви, за това бъдете деликатни и добри. В много отношения превъзхождате другите, но ако не ги привлечете с качествата си във вторник, може да ги превърнете в свои врагове. Отнасяйте се с внимание към близките си, особено ако вълненията им са свързани със здравословни проблеми. Покажете грижовност, защото хората около вас имат нужда от вашата подкрепа. Считат ви за оправна личност с висок авторитет, към която могат да се обърнат в проблемна ситуация.