Яйцата не увеличават холестерола

Яйцата не увеличават холестерола Лакомник
Яйцата не увеличават холестерола
Автор:Лакомник

Около Великденските празници всяка година, лекарите предупреждават да внимаваме с количеството на варените яйца, които си позволяваме заедно с козунака. В последните месеци обаче, учените успяха да докажат, че те всъщност не са вредни.

Смяташе се, че те рязко повишават нивото на холестерола в кръвта и влошават здравословното ни състояние. С последните изследвания обаче става ясно, че подобен ефект може да се получи ако прекалим с храни, в които има наситени мастни киселини. Едва 28% от яйцето се пада на този тип вещества.

Полезни за здравето са простите ненаситени и полиненаситените киселини. А те съставляват повече от половината от обикновеното кокоше яйце. Учените са категорични, че са доказали дори обратния феномен - яденето на този птичи продукт намалява холестерола, заради лецитина в жълтъка. Така че можем спокойно да си позволим по едно яйце всяка сутрин или по няколко в зелената салата след Великден, обясняват учените. 

Още по темата
Още по темата
Яйцата са полезни за черния дроб
Според  един от митовете, яйцата са вредни за здравето, защото увеличават съдържанието на холестерол в кръвта.  Това твърдение не е вярно. Изследванията...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.