Шеф Петров: Мъжете са много по-добри кулинари от жените

Шеф Петров: Мъжете са много по-добри кулинари от жените Лакомник
Шеф Петров: Мъжете са много по-добри кулинари от жените
Автор:Лакомник

Шеф Борис Петров е един от най-известните професионални кулинари у нас и може би единственият, който може да се нарече професионалист от световна класа, защото се е учил от най-добрите в света.

Работил в 5-звезден хотел от елитна световна хотелска верига и в едни от най-добрите ресторанти в София и страната. През 2000 г. заминава за Испания. Там работи при шеф-готвач Хавиер Саньол, който е завършил при Феран Адрия - име, познато на всеки готвач, а и на широката публика.

От 2003 г. работи в елитен ресторант в град Солоу, Тарагона, препоръчван от гид Мишлен, а година по-късно е поканен в новия ресторант на Хавиер Саньол в Тарагона като шеф-готвач.

През 2007 г. се връща в България и започва работа в един от най-елитните ресторанти. Зрителите го познават като един от тримата в журито на "Lord of The Chefs" през 2011 г., а от тази есен е сред лицата на ежедневното предобедно шоу "Усещане за жена".

Признание за уменията си той получил още в края на 80-те години, когато бил избран да готви при посещенията на шейха на Кувейт, генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер и администрацията на Роналд Рейгън. В курорта Слънчев бряг днес той ръководи ресторант, който е обявен за най-доброто място за гурме хранене по българското Черноморие от международни оценители.

 

- Шеф Петров, каква трябва да бъде храната, която поднасяме на празничната трапеза?

- Човек трябва да започне да приготвя празничната храна само ако има настроение, защото енергията от храната се предава и на масата. Винаги когато човек работи с усмивка, той има настроение и уважава всеки продукт. Затова аз не искам да давам конкретна рецепта за това какво да сложите на масата по празниците, ще кажа само – нека, когато човек готви празнично, да си пусне музика, самият той да се усети щастлив и тогава ще му се получи всичко.

- От какви продукти да приготвим, за да е по-празнично?

- Сега сме в голяма криза… Аз може да искам да приготвя нещо с омар, да сложа най-хубавите колбаси, но е трудно. Затова пак казвам наблегнете на настроението. Човек по това време на година посреща най-милите си гости. Направете всичко с любов и желание и ви гарантирам, че ще си оближат пръстите.

- Започна ли да обръща българинът по-голямо внимание на това как изглежда храната?

- Да. Важен е не само начинът, по който се поднася. Българинът започна да обръща по-голямо внимание на здравословното хранене. Вкусът е нещо, което се възпитава цял живот. Културата на хранене – също. Един голям испански философ казва, че ние и околната среда сме едно цяло, ако спасим нея, ще спасим и себе си. Българинът все повече се стреми да живее природосъобразно. Вече във всеки магазин има щанд за биохрани.

- Само на мъжа ли любовта минава през стомаха?

- И на жената. Нежните ни половинки обичат да бъдат глезени. Истинско щастие е, когато сготвиш на една жена, влага се много повече чувство, докато за мъжа е малко по-диво.

- Вие, мъжете, ли сте по-добри в кухнята от нас, жените, разрешен ли е вече този спор?

- Да, мъжете сме по-добри. Така е само защото кулинарията е едно себеотдаване. Всеки ден събираш много информация, а когато една жена спре да готви в рамките на времето, в което си отглежда децата, тя губи голям процент на информация, това спира жените да са по-добри от нас. Иначе жената е много по-фин работник от мъжа. Има неща, които ние не можем да ги работим, така както го правите вие, жените. Вашите ръце са по-студени и за това много по-добре от един мъж можете да оформите един шоколад. Сега в професионалните кухни, където няма жени, използват китайци или японци, те са малко по-студенокръвни. Един мъж, за да стане добър готвач, работи 15 години по 12 часа всеки ден, коя жена може да си позволи. Само това ви спира.

- За какви хора сте готвил?

- Приготвял съм храна за всичките президенти, които се изредиха в България. Тази година отворих ресторант в Слънчев бряг и в него посрещнах един от най-големите шоумени на Русия, прокурора на Москва, готвил съм на един от шейховете на Кувейт, на Абу Даби. Всички искат да се чувстват приятели. Най-голямата философия в нашата професия е, че собственикът трябва да се интересува за всеки един клиент. Гостите не трябва да се чувстват като клиенти, а все едно отиват на гости при приятели. Аз с всички се държа приятелски, дори и с хора от най-високо правителствено ниво. Те искат да се чувстват спокойни и отпуснати, все едно са при приятели. Дори имам хора, които са обиколили какви ли не места по света, като дойдат при мен, ми казват – Боби, прави ни каквото решиш.

- Ястието, което ви описва най-добре?

- Последното, защото в него има най-много история и опит. Човек дали е професионалист, или любител в кухнята, той се развива. Така и аз днес съм един, а утре ще бъда друг.

Още по темата
Още по темата
Кулинарката Петя  Щифлер: Обичам сармички и пълнени чушки
Петя Щифлер е омъжена в Швейцария и от години живее в Давос. Българката обаче редовно отскача и до родината. Петя е ненадминат майстор на много специалитети. Никога не...
Напиши коментар »
(7)
Добрата кулинария изобщо не зависи от пола!!!!!!!
Добрата кулинария не, но постоянството зависи....
Hallo Inge,Voor mijn ontbijt maak ik de havermout met rijstemelk (soja) in plaats van met water. Dit maakt het direct een beetje zoeter en hoef ik geen andere zoete dingen toe te voegen. Is dit vetGnrwoord?aroetjes, Lydia
Finding this post has anrsewed my prayers
If you're looking to buy these artciles make it way easier. http://urtknax.com [url=http://uailrzeur.com]uailrzeur[/url] [link=http://ljljqmgjwi.com]ljljqmgjwi[/link]
I really apcrapiete free, succinct, reliable data like this.
That's not even 10 mineuts well spent! http://iratakr.com [url=http://xswgbhxjpsu.com]xswgbhxjpsu[/url] [link=http://mygjlpdtqr.com]mygjlpdtqr[/link]
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц