Чудото на молекулярната кухня

Чудото на молекулярната кухня Лакомник

Или как да направим 24 кг майонеза с едно яйце

Чудото на молекулярната кухня
Автор:Лакомник

Молекулярната кухня и най-вече нейните специалитети, се получават след дълга обработка не по законите на кулинарията, а по тези на физиката, химията и много от науките, уж неприложими за хранене. Въпреки че от векове се знае за действието на маята или как се пече месото, молекулярните ястия се различават по своято сложност. И трудно могат да се приготвят в домашни условия. 

Самото понятие е сравнително ново, съществува едва от 1988 година. Автори на чудното готвене са един унгарски физик - Николас Курти и един френски химик - Ерве Тис. Те първи вкарват в кухнята течния азот. Основната идея – да се смени агрегатното състояние на всеки продукт в порцията ни. Тис е бил завладян от манията да произвежда много храна от малко продукти. И успява да го стори. Само с едно яйце създава цели 24 кг хубава, прясна майонеза.

Много от магьосниците, които се занимават с това изкуство в момента, притежават собствени ресторанти в Ню Йорк и Париж. И не случайно – защото цените на тези специалитети все още са доста високи.

Истинският бум на изкушението обаче идва с отварянето на подобно заведение в Испания. И то не от кой и да е, а от магьосника на молекулярната кухня Феран Адриа. Ресторантът отваря врати през 2001 година и оттогава целият свят полудя по тази мания. А самият Адриа създал кратко и спретнато меню от едва 27 специалитета – ексцентрични супи, салати, основни ястия и разбира се десерти. За да има нестихващ интерес към заведението, той е отворен едва 6 месеца в годината. Останалото време Адриа прекарва в лабораторията си.

Но какво се случва в кухнята? Всеки от готвачите разпада храната до нейните молекули и при строго контролирана среда ги пренарежда. Основните съдове също са модерни – колби и епруветки. Ако искате да се нахраните по този начин обаче, няма да успеете. Порциите се отличават със своята миниатюрност. Но пък ястията са предпочитани от авантюристичните натури. Защото онова, което виждаш в чинията си, рядко има вкуса, който очакваш.

Сигурно се питате обаче дали тази храна няма да ни навреди, заради нетипичното приемане на продуктите. Според много от експертите тя е напълно безопасна и дори на моменти доста по-полезна от онази, която си готвим всеки ден. Например – в рецептите е забранено да се използва каквато и да е мазнина. Много от нещата се готвят на пара, повечето от най-интересните се правят с желатин. Той е нещо като солта и пипера в обикновените ястия. Специалистите препоръчват агар – желатин от водорасли, който е доста по-силен от обикновения. Използва се в Япония още от средните векове. Идва в Европа едва през 1859 година, но е представен като китайска храна. Прави гел от всяка течност за кратко време и с малко количество. Съотношението на желатин и течност при готвене е 1:300. С негова помощ се получат топки от портокалов сок или спагети от вино. Така цялото приготвяне обаче отнема доста време. С други думи – когато решите да пробвате молекулярните специалитети, по-добре е да имате търпение и да си хапнете нещо преди това.

Друга интересната „подправка“ е лецитинът. Както знаете, това е едно от най-полезните естествени вещества, които подпомагат приготвянето на пяна от всякакви продукти. Доказано е обаче, че предпазва тялото ни от атеросклероза и дори засилва сексуалната мощ.

Майсторите използват и още нещо, за да забъркат своите вълшебства. Това е ксантан -  натриева, калиева или калциева сол. Тази добавка сгъстява сосовете, а когато става дума за вино или сок, може да направи сместа подобна на прясна паста.  

 

Солен въздух

Необходими продукти:

500 мл вода

345 г сол

9 г лецитин

Начин на приготвяне:

Продуктите се смесват и се разбиват добре с пасатор. След това оставяме за кратко, докато пяната изчезне и разпределяме в малки чинийки.

Още по темата
Още по темата
Хапваме козунак едва от век
Козунаците, които днес се замесват във всяка българска къща, са част от трапезата ни едва от век. За съжаление, традицията навлиза късно у нас и то като градска мода....
Напиши коментар »
(4)
lowest price for 20 mg of levitra i recommend cialis generico cialis generico postepay price cialis wal mart pharmacy only here cialis pills cialis price daily use viagra prix en pharmacie pari levitra 10 mg online bestellen 5 mg cialis kick in duratia 60 mg levitra 20 mg i recommend cialis testimoniallevitra 20 mg billiger kaufen pastilla barata cialis http://merchandisecafe.com/#buy-levitra
levitra 20 mg reviews cialis dose 30mg cialis australia org india cialis 100mg cost dose size of cialis cialis for sale australia cheap real viagra online how to take levitra 20 mg cialis alkohol wirkung 10 mg vs 20 mg levitra price cialis secure tabslevitra professional 20 mg cialis pas generiqu http://merchandisecafe.com/#buy-levitra
levitra 10 mg online bestellen wow look it cialis mexico where to buy cialis in ontario cialis with 2 days delivery cialis et insomni order brand cialis paypal viagra com nz original levitra 20 mg von bayer 10mg cialis average price prezzo levitra 10 mg cialis sales in scbuy generic levitra 10 mg cialis achat net http://blackhawkdowns.com/ buy cheap cialis uk buy cialis cheap https://buy-cialis.wixsite.com/cialis#buy
best price on levitra 20 mg non 5 mg cialis generici cialis prezzo al pubblico generic cialis 20mg uk where to buy cialis in ontario buy e20 cialis viagra kaufen lubeck 45 levitra 20 mg 65 nose effects stuffy cialis levitra 20 mg drug how to know if he takes cialislevitra 20 mg vs. viagra nose effects stuffy cialis http://blackhawkdowns.com/#brand-levitra buy sale cheap cialis where to buy cialis cheap https://buy-cialis.wixsite.com/cialis
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.