Топ кулинарката Албена Петрова: Вкусни ястия се правят и от две съставки

Топ кулинарката Албена Петрова: Вкусни ястия се правят и от две съставки Лакомник
Топ кулинарката Албена Петрова: Вкусни ястия се правят и от две съставки
Автор:Лакомник

Албена Петрова е шеф-готвач на един от най-новите и престижни ресторанти в Бургас, отличен в различни кулинарни класации през миналата година, и вече 20 години трупа опит в готварската професия. Заради нестандартно приготвените български гозби, тя е популярна сред колегите си и често до нея се допитват и майстори от чужбина.

 

- Кое е най-интересното нещо, което ще намерят клиентите във вашето меню?

- Като цяло кухнята е българска, но просто начинът на поднасяне е моето виждане, а то е малко нестандартно. Какво биха намери ли?! Може би свинското с роладе и сини сливи, което си е точно българско с орехите и сините сливи, национално ястие. Поднесено много нестандартно. Също така баницата с тиква и моето виждане е наложено там, в нея реално присъстват всички съставки, но няма нищо общо с баницата с тиква. И крема от рози, наистина нещо много българско.

- Къде учихте тези кулинарни шедьоври?

- Образованието ми е хлебар и сладкар, но впоследствие в течение на годините станах и готвач. Специализирах гурме кухнята и така започнах да експериментирам различни вкусове. Смесвам сладко, солено и кисело, така създавам най-различни ястия.

- Всичко ли е по-ваша идея и реализация?

- Да. Като цяло идеята и реализацията са мои. Всичко, което ми е харесало, аз съм превърнала в рецепта. Или част от нещо, което съм видяла и ми е направило  впечатление или нещо, което се е получило случайно. Буташ без да искаш буркана, пада подправката и става ситуацията. Ето виждате каква лудница е в кухнята, понякога в бързината се получават интересни неща.

- Случвало ли се е да няма нещо в менюто и клиент да поиска да го приготвите?

- Да, случвало се е. Клиент си избира две съставки и казва искам от тях да ми приготвите яденето. Макар в менюто да няма традиционни салати, винаги клиентите могат да си ги поръчат. Не сме избягали от тях- шопска, селска, мешана и т.н. Наблегнали сме на здравословното ядене. Използва се много нахута, червената леща. А и за мен българинът много напредна в яденето. Вече не е сложи голямата чиния, с голямото парче месо и това ще се храня само.

- Кой е най-големият фен на вашата кухня?

- За тук не знам. А за семейството – казват, че обущаря ходи бос, а на готвача не му било сготвено вкъщи. Аз денонощно съм тука. Така че едва ли някой вкъщи ще опита от това, освен ако не дойде в ресторанта. Но аз готвя с много подправки, а това не се харесва на семейството ми. Хората имат различни вкусове. Надявам се да сме нацелили вкусът на повечето клиенти.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц