Тестото втасва според вида му

Тестото втасва според вида му Лакомник

Питките и хлябовете бухват по-лесно от козунаците

Тестото втасва според вида му
Автор:Лакомник

Тестото представлява гладка смес от брашно, малко количество вода и други съставки, като готварска сол, захар, мая, сода за хляб, мазнина, яйца, прясно или кисело мляко. Тестото се използва за направата на т. нар. тестени изделия.

 

В зависимост от продуктите и технологията на приготвяне съществуват различни видове тесто:

– хлебно – за хляб;

– козуначено – за козунаци и кифли;

– парено тесто – за еклери и тулумбички;

– бисквитено тесто (пандишпан) – за реванета;

– многолистно маслено (бутер) тесто – за бутер соленки;

– ронливо (пясъчно, линцер) маслено тесто.

 

В зависимост от консистенцията си тестото се излива във форма (като пандишпана и течното тесто за палачинки), шприцова се (като тестото за тулумбички) или се меси и точи (като козуначеното тесто). В кулинарната практика се използват специални ножове за тесто, както и формички за сладки и соленки.

Тестото подлежи на разнообразна термична обработка: обикновено се пече на фурна (хляб, козунак и др.), понякога се пържи (мекици, бухтички), а в редки случаи се вари (пелмени).

При видовете тесто, съдържащи захар, трябва да се внимава и да не се превишава посоченото количество в рецептата, понеже при печене захарта спира процеса на бухване и изделието остава клисаво и ронливо.

Обикновено, за да не загаря тестото по дъното на формата, тя се намазнява и посипва с брашно. При лепкави теста, които изискват ръчно оформяне (например някои видове соленки), мазнината и брашното спомагат също за по-лесното отделяне на тестото от пръстите, докато се меси.

Месенето може да стане с шпатула, дървена лъжица или с ръце. Извадете тестото и го поставете върху набрашнена повърхност. Месенето произвежда дълги еластични влакна от глутен или пшеничен протеин, които обграждат и задържат газовете, отделени от маята. Месенето на ръка не е трудно, но изисква известна издръжливост. С дланите на ръцете си притискайте тестото надолу и надалеч от себе си. Прегънете го и го обърнете на 90 градуса. Повтаряйте тази процедура, докато тестото стане гладко и еластично. Ако използвате миксер, сложете приставката с вид на кука и разбърквайте на ниска скорост, докато получите същия ефект. Набрашнете или намазнете пръстите си и откъснете парче от тестото. Би трябвало да можете да го опънете доста, без да се разкъса.

После се оставя в покрит съд да втаса, задължително в топло помещение.

Запомнете, че тестото е втасало, когато увеличи двойно обема си. Това може да отнеме между 45 мин и 2 часа, понеже обогатените теста изискват много повече време от обикновените. После тестото отново се замесва. Ако ще разделяте тестото на части, използвайте остър нож, вместо да го късате.

На леко набрашнена повърхност оформете печивата в желаната форма или според рецептата. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса на стайна температура, докато загреете фурната.

Набрашнете показалеца и средния си пръст и натиснете с тях тестото. Отпечатъците трябва да останат. Ако тестото възвърне формата си, значи му трябва повече време за втасване. 

Още по темата
Още по темата
Как да изберем типа на брашното
За обозначаване каква част от зърното е използвано за направата на брашното служат познатите от опаковките цифри на типа брашно. Тези числа показват пепелния остатък,...
Напиши коментар »
(39)
get the facts buy doxycycline
buy fluoxetine online lisinopril buy online doxycycline price
lisinopril 20mg bupropion sr 150 mg indocin tablets
doxycycline price buy Cialis effexor xr
bupropion sr 150 mg generic cymbalta lisinopril
lisinopril 20mg Buy Cipro Order Fluoxetine
buy abilify tadalis sx plavix generic
medrol 4mg pak vardenafil mastercard order fluoxetine
Colchicine With NO Prescription visit this link bupropion sr 150 mg
atarax prednisolone generic buy revia cephalexin
fluoxetine 40 mg Cephalexin erythromycin 500 mg
home cymbalta generic Bupropion
medrol 4 mg cialis buy online no prescription buy doxycycline
fluoxetine 20 mg Cialis Pills Order Generic Cialis
Cephalexin bupropion online sr
atenolol 25 mg tablet viagra buy viagra soft
Order Generic Viagra Online cost of trazodone fluoxetine dr
BUPROPION SR 150 MG
doxycycline 100 mg
get more information
erythromycin 500 mg cephalexin colchicine with no prescription
fluoxetine 20 mg
fluoxetine hcl CYMBALTA GENERIC effexor xr
doxycycline price bupropion price
generic viagra online trazodone Buy Colchicine Online
Doxycycline Price EFFEXOR XR
order fluoxetine order doxycycline online lisinopril
hydrochlorothiazide visa
generic cymbalta 60 mg BUY CIPRO
Bupropion Online order generic cialis solu medrol iv
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Част от делата, които сте започнали, са подложени на сериозни изпитания през следващите седем дни. Обстоятелствата в петък ви принуждават да се оттеглите или временно да спрете развитието на някои детайли. Не го приемайте трагично, нищо лошо няма да ви се случи. Може да ви върви в хазартните игри в неделя. Затова пък в личния живот има проблем, който упорито не можете да решите. Може би трябва да приложите съвсем различен подход и тогава да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Неразбирателствата с половинката ви се проточват твърде дълго. Възможни са раздели.