Тарт Татен или просто готварски гаф

Тарт Татен или просто готварски гаф Лакомник

Разсеяната Стефани и нейният шедьовър

Тарт Татен или просто готварски гаф
Автор:Лакомник

Тартът, кръстен на разсеяната Стефани Татен, вече повече от век господства в Европа като хит сред сладкишите. Ако пътувате до Франция, със сигурност ще ви сервират от чудния специалитет. И разбира се, като почти всяко ястие в сърцето на Стария контининент, печивото с ябълки има своята дълга и интересна история, граничеща с мит.

Специалистите разказват, че приказката на тарта е започнала в малкото градче Ламот-Беврон в средата на XIX век. Та там някъде в сърцето на Нормандия се намирал малък хотел. Собственикът му, достолепният мосю Татен имал две дъщери. След кончината му, управлението на кухнята поела голямата - Стефани, а сестра й Каролина се заела с останалата част от работата. От малка Стефани била невероятна готвачка и всеки искал да опита от нейните специалитети. А тя правела всичко с много любов. Обичала да се занимава с месене, печене и варене по цял ден и не изпитвала умора. По едно време обаче в менюто се появил и легендарният днес тарт. И започнал да се поръчва от всеки. Как се е създал? Нарочно ли е било?

Всички истории около първия тарт "Татен" обясняват кулинарното попадение със случайността. Според една от версиите, Стефани имала доста работа по време на ловния сезон и сложила на печката ябълки, захар и масло в един тиган. Но ги забравила. Други са по-дръзки в обясненията и създават типично френски сюжет - чаровната Стефани е флиртувала с красив ловец и времето е минало неусетно. Когато се върнала в кухнята, се опитала да спаси продуктите и затова набързо забъркала тесто и ги покрила. Сложила новия сладкиш да се пече. Когато станал готов, Стефани решила да го обърне с ябълките нагоре. А те били приятно карамелизирани и много ароматни. Поднесла сладкиша на гостите на хотела, защото нямало друго за десерт. Но всички били силно впечатлени. За вкуснотията започнало да се говори от уста на уста и скоро славата му надскочила стените на хотела. Тартът заел централно място в менюто, а бързо се превърнал и в национална гордост. Няколко години след местния успех на Стефани, Луи Водабл помолил за рецептата, за да може да пусне десерта и в своя ресторант. А заведението му далеч не било кое и да е - той  бил собственик на именития парижки ресторант "Максим". Едва тогава светът разбрал за вкуснотията с ябълки и тя започнала да се прави масово във всяка къща. Сладкишът сякаш вече имал собствен живот. Днес може да се види мястото, на което е забъркан за първи път - в кухнята на хотел "Татен", защото на това място продължават са се приемат гости. Можете да пипнете и печката на дърва, на която е създаден първият десерт с ябълки. До входа пък във витрина е поставена и тавичката, в която се е пекъл.

През 1968 година сградата преминава в ръцете на чужд за рода Татен майстор - Жил Кел. Но той запазва автентичната обстановка. Разказва, че заради славата му се налагало да пече по 10 сладкиша всеки ден. Той успял да разбере и някои подробности за големия успех на своите предшественици. Смята се, че Стефани е използвала ябълки от сорта "Ренета" при приготвянето на своето уникално изкушение. В днешно време обаче можете лесно да намерите и тарт с круши или праскови. Допълнението от съвременния свят се явява като топка сладолед отгоре или сметана. В добавка, още от времето на Стефани, се пие червено вино или сайдер. 

Още по темата
Още по темата
Тирамису – сладката легенда на Италия
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария –...
Напиши коментар »
(1)
wh0cd765278 buy viagra online
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.