Супите са задължителни за тонус през зимата

Супите са задължителни за тонус през зимата Лакомник

Имат малко калории, а подобряват здравето

Супите са задължителни за тонус през зимата
Автор:Лакомник

Преди време се е смятало, че липсата на ежедневната порция супа е свидетелство за неблагополучие в семейството. Днес въпреки всички спорове за храненето - правилно, неправилно, разделно, вегетарианско, за ползата от супата никой не спори. Всички знаем, че за да израсне едно дете, то трябва всеки ден да яде супа. Даже насън да видиш, че ядеш супа е полезно: значи, здравето ти ще се подобри.

 

Супите са по-малко калорични, отколкото порцията месо с картофи, но и с тях може да се нахрани човек. В Америка е било направено изследване, по време на което, на хората се давало еднаква храна, но приготвена по различен начин: във вид на супа и във вид на основно блюдо. Хората, които ядели супа, в крайна сметка поглъщали 27% по-малко калории от тези, които похапвали основното. Учените си обясняват това, че супата

 

по-бързо създава усещане за ситост

 

макар и по количество консумирана храна не може да се сравни с класическия обяд. Затова супите са идеална храна за тези, които искат да отслабнат. Става въпрос, разбира се, за зеленчуковите супи или за тези, приготвени на основата на месен бульон - минимум калории и усещане за ситост.

Освен това, супите за необходими при проблеми със стомаха. Вегетарианските зеленчукови супи подбуждат стомашните жлези да произвеждат повече активен пепсин, ферментът, който усвоява белтъка.

При ниска киселинност на стомашния сок супите помагат, стимулирайки дейността на жлезите, които обхващат стомашната лигавица и

 

засилват отделянето на стомашен сок

 

Счита се, че супата е способна да намали риска от рак, сърдечни заболявания. Пилешката супа облекчава лечението на простудни заболявания, защото съдържа компоненти с противовъзпалително действие. Изследвания показват, че пилешкият бульон благоприятно влияе на кръвоносните съдове и намалява удебеляването на стените им.

Подправките, които влизат в състава на супите (дафинов лист, пипер, лук, копър, целина), усилват секрецията на храносмилателните жлези.

 

Варете ги кратко

 

Супите не бива да се варят прекалено дълго, защото по този начин те губят хранителната си ценност. Витамин С се разрушава по-малко, ако зеленчуците се хвърлят в кипящата вода, а не се оставят да заврат заедно с нея.

Най-добре е супата да се готви за едно хранене, а не да се оставя и за следващия ден, защото при претоплянето й се разрушават всички водоразтворими витамини и преди всичко витамин С.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц