Супите ни спасяват от гастрита

Супите ни спасяват от гастрита Лакомник

Забравете за лютите чушки, горчицата и хряна

Супите ни спасяват от гастрита
Автор:Лакомник

През пролетта и през първите горещи дни на годината се обострят болестите на стомаха. Една от най-мъчителните е гастритът. Раздразнението на лигавицата на корема може дори ни накара да се откажем от ежедневните си задачи. Не бързайте да прибягвате до лекарства, а първо опитайте да се справите с болката с помощта на храна.

Специален режим ще ви помогне да не стигате до кризи, които да ви извадят от сторя за дълго. Златното правило е да се храните на често и по малко. Дори и да не можете да спазвате тази повеля заради работата си, носете със себе си винаги солети или бисквити. Достатъчно е да хапнете само няколко, за да се чувствате добре. Научете се да не пропускате на обяд или вечеря бистрите супи без застройка и без подправки, които са направени от диетично месо.

Основните хранения обаче трябва да се поне пет през деня. Забранете си сладоледа и студеното, защото състоянието ви бързо ще се влоши. Забравете и за твърдите продукти и тези, които се смятат за твърдосмилаеми като зеле и боб. Минете на пюрета, особено ако в момента гастритът ви е обострен.

Заболяването обаче се дели на две. Пациентите от първата група са с понижена киселинност в стомаха. С други думи – трябва да се стимулира производството на соковете в стомаха. Това става с включване на всички продукти, които познавате, в менюто, с изключение на млякото, гъбите и чесъна.

По-сложна става ситуацията при другия вид гастрит. Тогава киселинността е повишена. И диета е доста по-строга. На първо място – хранете се на всеки три часа. Забранете си кафето и подправките. Заменете кофеиновата напитка с чайове за успокоение на нервите.

Ако раздразнението продължава повече от година, то вие вече страдате от хроничен гастрит. Той пък изисква да внимавате дори какви дрехи носите, защото притискането на стомаха го дразни допълнително. Обличайте широки роби или панталони. Ако имате такова заболяване, от който и вид да е, трябва да забравите за пържените и панираните храни. Наблягайте на пюретата и сухарите. В менюто ви е редно да присъстват само нетлъсти меса.

Завинаги трябва да забравите лютите чушки, чесъна, лука, горчицата, хряна, пушените меса и сирена, туршиите, луканките. И не на последно място – алкохолът във всякакъв вид.  

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц