Сиренето изхранвало Рим и Египет

Сиренето изхранвало Рим и Египет Лакомник

Траките го правели само от овче мляко

Сиренето изхранвало Рим и Египет
Автор:Лакомник

Сиренето има дълга и богата история, която продължава да се пише и днес.

Първите данни за съществуването му датират няколко хиляди години преди Христа, а появата му най-вероятно е плод на случайно откритие – резултат от естествените процеси при пресичане на млякото. Впоследствие обаче производството на сирене се превръща в занаят, а сложният и продължителен процес бива сравняван с изкуство или наука със собствени правила и закони.

 

Благодарение на добрите си хранителни и вкусови качества, сиренето се превръща в основна храна за човека, а неговото производство е съпътствало развитието на цивилизации в Средния Изток, Египет, Рим. Твърди се, че сиренето e било неотменна част от дажбата на римските войници заедно с хляба, солта и виното.

Археологически доказателства сочат, че сирената в Древен Египет вероятно са били много кисели и солени (солта подпомага съхранението в горещия и сух климат) или близки до изварата и сиренето фета. Предвид по-хладните условия в Европа производството и съхранението на сирена не изисквало толкова много сол. В същото време се създавала и благоприятна среда за образуването на полезни микроби и плесени, което всъщност позволява на сиренето да узрее и получи здрав вкус.

Сиренето имало значимо място и в живота на древните гърци и римляни. В големите си къщи те оформяли специална кухня, наречена кареале, предназначена само за производството на сирене. Всъщност римляните са имали достатъчно ресурси, за да правят различни видове, а след разработването на нови техники за опушване и овкусяване, те ги разпространявали в цялата си империя.

В България сиренето води началото си също от дълбока древност. Производството му основно се свързва с необходимостта от по-дълго съхраняване на овчето мляко, което е било най-много в Тракия (земя, наричана от Омир „майка на овцете”). Ето защо не е изненада, че страната ни е известна именно с производството на млечни продукти от овче мляко, които имат изключителни качество и вкус.

През средните векове като основни производители на сирене са сочени манастирите, където нуждата от разнообразие в менюто на монасите довежда до създаването на нови видове сирена с различни вкусови и ароматни характеристики. Производството на малки количества сирене в селски ферми се развива и запазва до средата на XIX век, когато Луи Пастьор – френски микробиолог, открива процеса на пастьоризация.

Благодарение на това откритие става възможно производството на големи количества млечни продукти по стандартизирана технология и без опасност от бързо разваляне. Така започва съвременното индустриално производство.

Днес сиренето е познато в различни форми и вкусове. Разнообразието е голямо – като се започне от бялото саламурено, премине се през чедър и се стигне до пармезан или моцарела. Именно това многообразие от вкусове и полезните му свойства правят сиренето предпочитан продукт, който присъства ежедневно на трапезата под една или друга форма.

Още по темата
Още по темата
Средиземноморски ориз със сирене фета
Сварете ориза около 30 минути във водата докато омекне. Отцедете и оставете ориза на стайна температура докато се изсуши и зрънцата се разделят. Загрейте маслото на...
Напиши коментар »
(3)
Hey, that's pofeuwrl. Thanks for the news.
You've imsesrped us all with that posting!
You're on top of the game. Thanks for shrigna.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Доматена крем супа с крутони Доматена крем супа с крутони
В маслото се задушават целината и морковите, нарязани на кубчета, заливат се с 2 ч.ч. гореща...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
На преден план през следващите седем дни са грижи, породени от емоционално-любовни проблеми. Имате желание за връзка, която в този момент не може да се реализира, а опитите да ускорите нещата само влошават положението ви. Вие самите не сте убедени какво да направите и дали си заслужава да го направите, и затова сте толкова объркани. Лутате се в неща, от които не разбирате. Не си мислете, че съветите на професионалистите струват скъпо, по-добре дайте пари сега, отколкото после за поправяне на грешки. Очакват ви и материални загуби, предизвикани от вашата системна разсеяност.