Сините храни ни отблъскват

Сините храни ни отблъскват Лакомник

Черните разпознаваме като отрова

Сините храни ни отблъскват
Автор:Лакомник

Съзнанието ни не избира храните, които всеки ден купуваме от магазина само по вкуса, който познаваме и по цената например. Учени доказаха, че за да се решим да вземем  нещо, то трябва да има и определен цвят. Отново баграта е виновна и за качването на килограми. Но има прост начин да използваме тези знания в наша полза и да поддържаме тялото си във форма. Единственото, което е необходимо е да привлечем цветовете на наша страна.

Храните, които са лилави или пък черни имат малък шанс да попаднат в кошницата ни за пазаруване. Учените обаче не споменават нищо за черния хайвер например. Според тях ние направо сме програмирани да не се докосваме до тъмните храни, защото нашият мозък ги разпознава като отрова.

Ако искате нещо да не се продава, направете го синьо. Проучване сочи, че този цвят отблъсква масово клиентите и залежава по рафтовете. Дори и добрите вкусови качества, не могат да накарат хората да ядат храна с такава багра.

Точно в другия край на скалата обаче е червеното. Колкото и лошо да е на вкус нещо, то се консумира с по-голямо удоволствие от синьото. Агресивната краска създава чувството на енергия, която получаваме с хапването. Веднага до него се нарежда и жълтото. Много хора го асоциират като баграта на щастието и слънцето.

От десетилетия насам се говори за това, че зелените зеленчуци и плодове се здравословни. Затова и очите ни вече автоматично приемат, че двете понятия са равни.

Въпреки че оранжевото е близо до червеното, тялото ни не мисли точно така. За него това означава агресия. Портокалът е кисел, а пък кърито е люто.

Уж неутралният на пръв поглед бял цвят, е най-коварният враг на всеки човек на диета. Той ни кара да забравим за калориите. Затова без да усетим прекаляваме с хляба, солта, захарта.

Заради тази вродена способност да разпознаваме храната с очите си, не възприемаме тя да изглежда различно от естественото си състояние. Ако някога сте се чудили защо не ви харесва зеленият кетчуп, това е отговорът. Мозъкът ни се обърква от връзката между вкус и визия и отказва да приеме яденето. 

 

Кухнята трябва да е жълта

Цветовете влияят на мозъка ни във всяка една ситуация. На първо място е добре да подберем нещата, които да ядем по багрите им. Но не по-малко важно е да обзаведем и кухнята си, така че да ни е приятно да се храним в нея и да приготвям обяда и вечерята на семейството.

Ако сте склонни към напълняване и имате нужда от подсъзнателен стимул, за да намалите яденето, купете сиви мебели. Ако добавите розови акценти, гладът ви ще намалява веднага щом влезете в помещението. Не мислете, че по този начин ще почувствате отблъскване или отвращение. Не, сивото успокоява кръвното, а с него и желанието за хранене. Розовото пък ви кара да се замислите, преди да отидете до хладилника. 

Попаднали сте в категорията на хората, които трябва да си върнат добрата фигура като качат няколко килограма? Значи за вас е кухня оранжева или синя кухня. Достатъчно е да сложите на едната стена картина на приятно море и ще започнете да ядете повече без да се усетите. Ако от другата страна ви гледа натюрморт с портокали, със сигурност сте победили липсата на апетит. Този цвят ни носи енергия и радост, както и оптимизъм.

Най-добрият избор обаче си остава жълтото. То ви дава хармония и уют. Само по този начин обикновеното място за готвене става стая, в която могат да се водят много семейни разговори.

Когато подреждате шкафовете на новата си кухня, не забравяйте и за чашите и чиниите. Пълният резултат ще се получи само ако добавите и подходящи съдове към интериора, които пак да бъдат в същите цветове.   

Напиши коментар »
(1)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц