Руската салата е родена във Франция - казвала се "Оливие"

Руската салата е родена във Франция - казвала се "Оливие" Лакомник

Истинската рецепта била с месо от фазан и трюфели

Руската салата е родена във Франция - казвала се "Оливие"
Автор:Лакомник

Няма българин, който да не е опитвал т.нар. руска салата. Прелестната комбинация от картофи, грах, моркови, кисели краставички, колбаси и майонеза не са били изкушение за един и двама европейци като мезе и гарнитура.

Как се ражда чудната смес?

Истинското име на салатата е „Оливие”, кръстена на своя автор – Люсиен Оливие.

Но у нас е известна повече като руска салата, в Русия – като френска, а във Франция – като пиемонтска.

Но да се върнем на историята й. Оригиналната версия на сместа била пълна с първокласни продукти като месо от фазан, език и черен хайвер. Идеята за скъпото блюдо е на главния готвач Люсиен Оливие. Авторът й идвал от френския Прованс, където живеело семейството му. Люсиен бил най-малкият от трима братя и решил да се опита да покори далечна Москва. След няколко години в руската столица, той успял да отвори собствен ресторант – „Ермитаж”. Реномето му се вдигало с всеки изминал ден. Но сезоните се нижели и столичаните били отегчени от менюто, което така и не се променяло. Оливие трябвало бързо да намери нов гвоздей в него. Една вечер Люсиен останал в кухнята си. До сутринта смесвал какви ли не продукти. И първите часове на новия ден открил гениална зеленчуково-месна смес.

На клиентите тя се предлага под името „Оливие”. Невероятната комбинация бързо добила популярност сред елита на руската столица. Всеки колега на знаменития готвач побързал да изпрати свой агент под прикритие в кухнята му, за да научи рецептата на салатата. Въпреки всички опити, нито един от хората не се връщал с точния списък на съставките. Разказвали, че майсторът се затварял в тайна стая и се заключват докато приготвя блюдото. Затова започнали да се носят легенди. Един майстор казвал, че усеща вътре пушена патица, друг го оприличил на фазан. Някои били категорични, че има и риба, дори и трюфели. Годините минавали, но така и никой не успявал да открадне скъпата рецепта. Но все пак, днес знаем истинските съставки, които Оливие забъркал за първи път през 1860 г. Как станало това? Благодарение на едно предателство. Един от помощниците на главния готвач, руснакът Иван Иванов се възползвал от дребна грешка на шефа си. След като месеци наред чакал учителят му да сгреши, това най-накрая се случило. Момчето отишло да извика майстора, за да посрещне своя стар приятел и невероятен познавач на кулинарното изкуство Брия-Саварен. Люсиен веднага се втурнал да го посреща, като оставил вратата отворена. Вътре останали съдовете и... разтворените тефтери с точните съставки. И Иванов веднага се спуснал към бумагите. Набързо запомнил всичко, което видял. Веднага хвърлил униформата и изчезнал от ресторанта. Съвсем скоро името му се появило отново – в конкурентното заведение „Москва”. И разбира се,  той вече бил главен готвач. Менюто му започвало с наречената от него  „Столична салата”. Но клиентите били категорични – нещо в дресинга липсвало. Иванов бил убеден в това, което видял в тефтерите на Оливие. Тогава станало ясно, че майсторът е пазел последната съставка само в ума си. Въпреки това Иванов продължавал да я предлага и да печели на гърба на учителя си. Оливие се опитвал да промени знаменитата си смес, за да се измъкне и отново да е на върха. Но така и не повторил шедьовъра си. За тези опити обаче разбрал човек, близък до Иванов. Бившият помощник в кухнята сякаш не се задоволил само с предателството си, но се отнесъл още по-сурово със своя бивш ментор - продал рецептата на няколко издателства.

Но нито Иванов, нито Оливие подозирали, че Русия я очаква голямо премеждие– Великата октомврийска революция. В годините след нея бушувала гражданска война, която донесла на хората само глад и болести. Никой не можел да прави вече салата от трюфели и фазан. Затова постепенно съставките били заменени с по-евтини и лесни за намиране. Стигнало се и до днешната смес, която всички познаваме – с картофи, грах, яйца и по възможност някакъв колбас на ниска цена. Годините се нижели една след друга и дошло времето на спокойния улегнал социализъм. Познатата у нас като руска салата била част от обедното меню на обикновените съветски граждани най-вече в почивните дни.

 

Оригинална „Оливие”

Необходими продукти:

2 варени фазана

1 телешки език

100 г черен хайвер

200 г маруля

25 рака

200 г кисели краставички

200 г маринована соя

2 пресни краставици

100 г каперси

5 сварени яйца

 

Начин на приготвяне:

Продуктите си нарязват на ситно. Разбъркват се добре. Заливат се със сос, приготвен от балсамов оцет, два жълтъка и много зехтин. 

Напиши коментар »
(5)
I think it really depends on the person. A week maybe? If I have a blemish, it is usually healed cotmelpely in a week, but the red spot will stick around for another week beyond that. Is that what you mean?
Keep these areiclts coming as they've opened many new doors for me.
That's a smart answer to a diifucflt question. http://zvrhhbn.com [url=http://fdkhggyh.com]fdkhggyh[/url] [link=http://okyacxq.com]okyacxq[/link]
Yup, that'll do it. You have my apnoeciatirp.
You keep it up now, unntrseadd? Really good to know. http://hdzunm.com [url=http://lnjinwivv.com]lnjinwivv[/url] [link=http://plkyeokmg.com]plkyeokmg[/link]
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.