Рецепти за сладка от цял свят

Рецепти за сладка от цял свят Лакомник
Рецепти за сладка от цял свят
Автор:Лакомник

Лятото е не само сезонът на почивките, но и на зимнината. В най-топлите дни трябва да помислим за трапезата си по време на най-студените. Изобилието от плодове ни дава възможност да развихрим въображението си и да приготвим различни видове сладка, с които да гарнираме мекиците, палачинките и десертите си през цялата година.

От пъпеш

ПРОДУКТИ: 1 пъпеш (960 г почистен), 1 кг захар, 40 г пресен джинджифил, 10 г бурбонска ванилова захар, 1 пакет добавка за консервиране, 1 пакетче лимонови корички.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пъпешът се обелва и се почиства от семките. Нарязва се на кубчета. Добавката за консервиране се разбърква с 2 с. л. захар. Изсипва се при пъпеша и се загрява, докато кипне. След като заври, се сипват останалата захар, ваниловата захар, лимоновите корички, сокът от настъргания джинджифил и се разбърква. Сладкото се вари 3–5 минути. Докато е още топло, се налива в малки стерилизирани бурканчета, които се затварят, обръщат се и се оставят така за 5 минути.

 

Цитрусов микс

ПРОДУКТИ: 3 лимона, 3 портокала, 6 ч. ч. захар, 6 ч. ч. вода.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цитрусите се измиват много добре и се нарязват на полумесеци. Сърцевината (вътрешната част на полумесеците заедно със семките) се изрязва. Поставят се в марля. Останалата част заедно с кората се нарязва на кубчета. Плодовете и марлята се заливат с водата и се варят 25–30 минути. След това се изважда марлята и се изстисква добре при плодовете, за да се извлече пектинът. Изхвърля се. Добавя се захарта и къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Не трябва да е твърде гъсто, нито твърде рядко. Проверява се върху студена чиния, не трябва да се разтича. Бурканите се слагат във фурна на 100 градуса за 10 минути, за да се стерилизират. Сладкото се разпределя в тях и бурканите се затварят.

 

Ягоди с грейпфрут

ПРОДУКТИ: 600 г ягоди, 400 мл фреш от грейпфрут, 2 пакетчета лимонена киселина, 1 кг захар, 50 мл портокалов ликьор, 2 шушулки кардамон, 2 пакетчета добавка за консервиране.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ягодите се измиват и се слагат в голяма тенджера. Добавя се лимонената киселина и се наливат прецеденият сок от грейпфрут и ликьорът. Прибавят се 2 с. л. захар, смесена с добавката за консервиране и стрития кардамон. След като сместа заври, се сипва останалата захар и се готви 3–5 минути. Отпенва се. Готовото сладко се разпределя в стерилизирани бурканчета, които се затварят, обръщат се и се оставят така за 5 минути. 

 

Морковена наслада

ПРОДУКТИ: За изваряването: 3 кг моркови (по-крехки), 2-3 л студена вода. За сладкото: 1-1,5 кг захар, 1-1,250 л студена вода, 7-8 бр. карамфилчета, 3 листа индрише, 1 к. л. лимонтузу.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистените, нарязани на малки кубчета моркови се заливат със студената вода, така че течността да ги покрие, и се оставят да се варят. След като водата кипне, се варят около 10 минути. Водата се изсипва и пак се заливат със студена вода - около 1 л до 1,250 л. Захарта се добавя, когато сместа заври, разбърква се и щом се разтопи и започне пак да ври, се намалява силата на огъня. Добавят се карамфилчетата. След около 30 минути вече се вижда как парченцата моркови стават „прозрачни" и „кехлибарени". Добавят се листата индрише и разтвореното в около 200 мл лимонтузу. Вари се на слаб огън още 10-15 минути. Сладкото трябва вече да е гъсто и да прави „черта" при разбъркване. Изчаква се малко да изстине. Във всеки буркан се слагат по едно от сварените карамфилчета и индрише.

Още по темата
Още по темата
Апетитни кюфтета от цял свят
Апетитните топчета от кайма и подправки, които обичаме на скара или пържени, са ястие, познато в цяла Европа. Кюфтетата имат чудното свойство да събират големи...
Напиши коментар »
(1)
Segway Verona offers tours that make sure you will enjoy a fun and immerse experience of our beloved city. We combine Segway, our innovative way of transportation, with tours in the historical city centre. Through our explorations of 1 or 2 hours, we will bring you to the most breathtaking spots, so that, if you do not stay long in Verona, we make sure that you see all of the unmissable sights! Segway is really easy to use! It is so intuitive that it feels like an extension of the human body. To understand why, consider this: if you stand up and lean forward, so that you are out of balance, you will intuitively put your leg forward. Segway works the same way: to move forward or backward, the rider just leans slightly in such direction, and Segway will follow your movements. It is also easy to turn right or left, since the rider just has to push respectively Segway’s handlebar. Segway is safe. Anyone over the age of 12 can join our tours, except for pregnant women. Apart from these cathegories, we encorage people of every age to try Segway, because this self-balancing object can really make your experience in Verona much more delightful! In fact, if it is hot, you will enjoy some fresh air and avoid to sweat; if it is cold, you will have the possibility of staying outside the least possible time. It is proved that our 2 hours tours show you what you will see in 6 hours walking! All the tours start with a little training on how to use Segway, because for us safety is the priority. However, we experienced that it takes just a little practice to master on Segway! There are no required skills and, in particular, no need to be able to bicycle. There will always be a tour leader with you, guiding the whole group, so that you can enjoy the view and the tour of Verona. Audioguides (available in different languages) will provide the information you need to fully comprehend the history and architecture of our main monuments, squares and buildings. In particular, our 2 hours tour will show you: Piazza Bra, one of the biggest squares in Italy, with the Arena, the famous Roman amphitheatre; we will then take Via Oberdan in order to see Portoni Borsari, one of the ancient entrance of the Roman city; we will firstly explore Piazza Erbe and secondly Piazza Dei Signori, two squares full of symbols and buildings with enchanting beauty, and then see Arche Scaligere. Heading to the Duomo, Verona’s Cathedral, we will pass by Santa Anastasia, next to the Conservatory of music; after that, we will have a break on Ponte Pietra, the bridge with the breathtaking view of the Roman Theatre and San Pietro Castle (and much more). On our way back, we will stop at Juliet’s house, so that you don’t forget to take pictures and write your names on the walls! We will conclude our tour with Castelvecchio, the Scaligeri castle and enjoy its amazing view of Verona. People who went on tours with us really appreciate our flexibility: we do not have fixed tour’s hours, so we can arrange the time that fits the best. Moreover, we try to adjust the path according to your preferences, spending less time on spots you have already seen and dedicate more on your favourite sights. Read what people say about us on tripadvisor... So, if you want to make the most out of your time in Verona, contact us or stop by our office! OFFICE HOURS: Monday to Saturday (only closed on Sunday) from 10 am to 5 pm. DIRECTIONS: We are located in Piazza Cittadella 11b, very close to Piazza Bra, the main square with the Arena. From Piazza Bra you can arrive at our office on foot (3 minutes): pass under the arch of the gateway with the big clock (Portoni della Bra) and walk through Corso Porta Nuova for approximately 100 https://veronasegwaytours.com/
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.