Пърженото пиле ни приспива

Пърженото пиле ни приспива Лакомник

Алкохолът води до депресия

Пърженото пиле ни приспива
Автор:Лакомник

През есента дъждовните и мрачни дни ни карат да бъдем сънливи и апатични. Тогава прибягваме до някои храни, които смятаме за енергийни и могат да ни освежат. Оказва се обаче, че именно те изчерпват силите ни още по-бързо. По този начин на следващия ден сме още по-уморени.

На първо място в този списък е сладкото. „Хапни няколко парченца шоколад и ще се събудиш”, чуваме да ни съветват често. Оказва се, че те рязко увеличават енергията. Само след няколко часа обаче я снижават под нивата, на които е била преди да глътнем шоколадчето или бисквитката. Някои изследвания дори доказват, че ако прекалявате с десертите, можете да увредите мозъка си и той да загуби способността си да се концентрира. Причината – тялото ви спира да произвежда веществото, което ни прави внимателни.

Същите щети на мозъка нанасят и пържените храни. В тях има твърде много мазнини, които буквално блокират сивото ни вещество. Затова не се учудвайте ако скоро след някое парче пържено пиле например, ви се приспи.

На трето място са напитките, уж направени, за да ни дадат сили – енергийните. Те имат високо съдържание на кофеин и бързо засилват процесите в тялото, за да сме по-бързи и по-силни, да се справим за по-малко време с умствени задачи. След това обаче всички запаси за изчерпани. Ако днес пиете подобна напитка, не се чудете защо утре сутринта нищо не е в състояние да ви вдигне от леглото. Просто вие сте крайно изтощен. Изчерпана е и натрупаната вода в организма.

И не на последно място, трябва да поставим и алкохола. Можем да танцуваме вечерта, в която сме пийнали няколко чашки, но на следващия ден тялото ни е напълно празно от енергия. Затова обикновено сме жертва и на явлението, наречено от хората „пиянски глад”. Ако прекалявате с пиенето редовно, това може да доведе на първо място до депресия, след това и до проблеми със съня. Появява се и хроничната умора. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.