Прясната риба е с бистри очи

Прясната риба е с бистри очи Лакомник

Гответе я в деня на покупката

Прясната риба е с бистри очи
Автор:Лакомник

В България няма обособени рибни пазари като в Гърция, Испания или Турция например, но в големите супермаркети вече се предлага прясна риба и то с доста разнообразен асортимент. Не се доверявайте обаче само на уверения на търговците.

Има няколко неща, които трябва да съблюдавате, за да сте сигурни, че водните обитатели не са с изтекъл срок на годност:

- бистри очи

- яркочервени и здрави хриле

- еластичност на месото (след като натиснете с пръст, то бързо възвръща първоначалната си форма)

- ненакърнена слуз (при сладководните).

- аромат - прясната риба не мирише на риба; може да мирише на море, но никога на риба.

Разбира се, не всеки ще се престраши да обработва прясна сурова риба. Особено чистенето не е много приятно занимание. По възможност накарайте продавача в рибарския магазин да отреже филе от цяла риба във ваше присъствие. Купувайте предварително разфасовани филета, само ако са изложени върху лед, а не опаковани в найлон, в който може да се образува неприятна миризма и да се развият много бактерии. Филетата трябва да изглеждат сочни и да са отпуснати, а не накъдрени по ръбовете. И тук обаче трябва да внимавате. Недобросъвестни търговци често се опитват да измамят клиентите и им пробутват филе от толстолоб, обявявайки го за филе от бяла риба например, разчитайки на непознаването на рибите от страна на купувачите.

Прясната риба и морските дарове трябва да се консумират в най-кратки срокове - в идеалния случай още в деня на покупката. Прясно уловената и изчистена риба може да се замрази за 2 до 3 месеца, ако е добре опакована в два слоя фолио за замразяване. Никога не замразявайте повторно риба, след като веднъж сте я размразили.

Още по темата
Още по темата
Защо е полезна рибата
Рибата е една от най-важните и пълноценни храни за човечеството. За това от векове различните водни обитатели заемат достойно място в храненето на човека, а в...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.