По-малко калории гарантират повече здраве

По-малко калории гарантират повече здраве Лакомник
По-малко калории гарантират повече здраве
Автор:Лакомник

Повечето диети посочват хранителните продукти, които трябва да се изключат от употреба. Но по-ефективна е тази диета, която обръща внимание на необходимостта от включване на ниско калорични хранителни продукти като например плодове и зеленчуци.

Този режим на хранене наистина може да способства за здравословното намаляване на теглото, заявяват учените от Университета на щата Пенсилвания.

Според тях, пълните хора, които спазват диети, включващи ниско калорични продукти, намаляват своето тегло повече в сравнение с тези, чиято диета се базира на намаляване на общото количество калории.

Авторите на изследването обясняват това с факта, че плодовете и зеленчуците имат ниска “плътност на енергия”. Те съдържат по-малко калории, повече вода и съответно повече тежат. Тези продукти не добавят много калории, но предизвикват чувството за ситост.

В проведеното изследването са участвали 658 мъже и жени. Една част от тях са спазвали т.нар. DASH диета (всеки ден са получавали 9-12 порции плодове и зеленчуци и 2-3 порции млечни продукти с намалена масленост), а останалите са намалили употребата на калориите без акцент върху някоя определена храна.

Резултатите от изследването показват, че участниците в първата група са отслабнали средно с 5,3 кг за 6 месеца, а от втората – с около 2 кг.

Изследователите отбелязват, че спазването на диети, съсредоточени върху ниско калорични продукти, е психологически много по-лесно, отколкото спазването на режим на хранене, ориентиран към намаляване на общия брой калории.

Едновременно с това тези диети са по-полезни за организма, тъй като увеличават количеството на хранителни влакна, витамини и минерали, смятат авторите на изследването, според които че дори намаляването на теглото да е главната цел на диетата не по-малко важно е и самото качество на хранене, особено в дългосрочен план.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.