Полезно ли е прясното мляко

Полезно ли е прясното мляко Лакомник

Древните лечители го ползвали за цяр, но съвременните го забраняват

Полезно ли е прясното мляко
Автор:Лакомник

Нашите предшественици са започнали да го използват преди повече от 5000 години. То влизало и в практиката на древните лечители като Хипократ например. Той лекувал успешно с краве мляко стомашно- чревните заболявания. В съвремието лекарите са изчислили, че в тази течността се съдържат около 100 ценни хранителни съставки.

 

В 1 литър мляко има толкова белтъчини, колкото в 8 яйца, а половин литър удовлетворява денонощната потребност на организма от калций. И никак не е случайно, че в крайна сметка средно в живота си човек изпива близо 10 хиляди литра! Да не говорим за киселото мляко, за маслото, изварата, за съзвездието от сирена и кашкавали и прочие други млечни продукти, без които животът ни изглежда немислим!

В последните години обаче пак учените са тези, които започнаха да разсейват повече или по-малко непоклатимата ни представа за продукт.

Според тях пълномаслените млека повишават нивото на лошия холестерол в кръвта. Промишлеността не закъсня да отговори на този може би основателен упрек - на пазара се появиха обезмаслените млечни продукти, но и тази алтернатива не разсея съмненията. С още и още аргументи учени казват “не” на млякото. Сред тях подобаващо място заема твърдението, че болшинството от възрастното население на Африка, Азия, Латинска Америка и Южна Европа изпитва трудности с усвояването на лактозата (млечната захар), в резултат на което се получават редица неудобства като подуване на корема, диария и най-различни стомашно-чревни болести. Твърди се, че само жителите на Северна Европа и Америка притежават способността да усвояват този продукт.

Това е послужило за основание на биохимикът от Корнуелския университет Том Кембъл да заключи "Да се пие мляко е неестествено!" Според него, кравето мляко е храна за телетата, а не за човешките деца и най-малко било странно да храниш потомството си с храна, предназначена за друг биологичен вид. В подкрепа на това мнение са и резултатите от работата на група учени от университета в Хелзинки, открили пряка връзка между консумацията на краве мляко от децата и появата на диабет.

Следващ аргумент срещу бялата храна е оборването на считаното за едно от основните му предимства досега - че работи за укрепването на костната система. Учените са категорични: за поддръжката на зъбите и скелета са необходими по-малки количества калций и те могат да се получат от други по-полезни продукти - зеленчуци, бобови варива, плодове, които не биха навредили на организма, а тъкмо напротив.

Още по темата
Още по темата
Ето кои храни вредят на ставите
Артритът е състояние, при което ставите се подуват и стават болезнени. Двете най-често срещани разновидности на това заболяване са остеоартритът, представляващ...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.