Полезни ли са оризовите ядки?

Полезни ли са оризовите ядки? Лакомник
Полезни ли са оризовите ядки?
Автор:Лакомник

Оризовите ядки или просто оризов снакс, който се продава на пакетчета у нас е изобретение на японските майстори преди векове. Както знаете, именно кухнята на този народ от Изтока е една от най-полезните в света. Но все пак – дали оризовият снакс не вреди на здравето ни?

Ако си купите люти оризови ядки в Япония, няма да се налага да търсите спешно вода, както това става често у нас. В Страната на изгряващото слънце това ястие е истинско изкуство и се приготвя с невероятна прецизност. Майсторите спазват основно правило – никога да не прекаляват с вкусовете. Предшественик на вкуснотията са крекерите Араре. Сервират се със соев сос, но често могат да се намерят и сладки.

Въпреки че са невероятно вкусни обаче, не е препоръчително да се хапва много от тях. На първо място те се правят от калорично оризово брашно. Не бива да пропускаме  факта и, че при процеса на приготвянето им те се пържат. Глазурата от царевичен сироп пък ни носи още калории. Според експертите, в 100 г от тях се съдържат близо 400 калории. Както в България, така и в Япония, това е предпочитано мезе за бирата, което още повече засилва ударната доза калории.

 

Оризови ядки

Необходими продукти:    

¾ ч.ч. брашно

¾ ч.ч. оризово брашно

1 ½ с.л. захар

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.ч. вода

олио

За глазурата:

¼ ч.ч. царевичен сироп

¼ ч.ч. захар

¼ ч.ч. соев сос

Начин на приготвяне:

От продуктите замесваме тесто. Разточваме го до много тънко. Нарязваме на малки квадратчета. Загряваме олио и пържим. Оставяме върху хартия, за да се отцеди мазнината. След това нареждаме върху хартия за печене. Заливаме ги с глазурата. Тя се прави като се смеси сиропа, захарта и соевия сос в подходяща тенджера. Оставяме да заври. Варим около минута. Поливаме оризовите ядки с глазурата. Слагаме да се пече за 15 минути при температура от 150 градуса. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.