Перфектна домакиня за празниците

Перфектна домакиня за празниците Лакомник

Как да избегнете проблемите при посрещане на гости

Перфектна домакиня за празниците
Автор:Лакомник

На българската жена не са нужни много усилия, за да може наред с умението си да сготви вкусотии, да предаде и празнично настроение за Коледа и Нова година. За да имате време като жена да се преоблечете, гримиране и спокойно, с усмивка и приветливост да посрещнете гостите, подредете масата за вечеря или обяд най-малко половин час, преди да напълнят дома ви.

 

Около коледната и новогодишната вечер поставете малки дрянови и елхови клончета и ги разхвърляйте небрежно и с вкус по масата. При наличие разпилейте и малко пуканки и по няколко мънички червени чушлета. И обезателно запалена свещ!

Предварително нарязаният хляб да не е в голямо количество, защото ще има и прясна пита, разпределете го в подходящи блюда и поставете на няколко места на разтегната маса.

След изнасяне на основните прибори и обиране трохите по покривката оставете само чашите за вино и безалкохолните напитки и тогава внесете баницата, сладкиши, компоти и други лакомства – печени ядки от орехи, бадеми или фъстъци. Боровите клончета и запалените свещи през цялото време ще създават много уютност и топлота.

И един последен съвет, към вас, жени: до голяма степен от вас самите зависи настроението на всички и не забравяйте това! Внимателно и деликатно отклонете разговора около покойници или политика. Дайте тон за песен, танц или най-сполучливия виц, който да разсмее всички.

А колкото и изморени да сте, някои от гостите вече подпийнали ви отегчават, бъдете пред своите близки спокойни, бодри и приветливи. И се усмихвайте по-често! Защото богато или по-бедно подредената маса не представлява нищо без вашето присъствие като домакиня, майка, съпруга или приятелка, а и ароматът на празника няма да се усети.

 

Когато всички си тръгнат

 

  • При невъзможност да се отвори прозорецът или вратата в задименото помещение, пушекът може бързо да се отстрани с помощта на една влажна хавлиена кърпа. Размахва се из стаята в продължение на 1-2 минути.
  • Петна от бира или червено вино по тапицирани канапета, столове или килима се отстраняват бързо, ако веднага се поръсят с малко бакпулвер, а при липса на такъв да се натъркат много леко с паста за зъби или в краен случай да се поръсят със сол. След половин час петната се избърсват по посока на мострата на дървото или тъканта със суха и мека кърпа.
  • Дупки от цигари по килима ще останат незабелязани, ако с помощта на игла-губерка или кука за плетене, внимателно се прокарват от поразената лицева страна от към опаковата (долната) и от нея се изкара малко от тъканта.
  • Останали следи от кафени капки по покривката да се натрият с памуче, потопено в глицерин. След 10 минути покривката се накисва в хладка вода и изпира.
  • Петна от свещи върху дървена повърхност се отстраняват най-добре, ако восъкът се омекоти със сешоар за коса. Да се попие с книжна салфетка, след което поразената част от мебела се изчисти внимателно с памучна кърпа, потопена в смес от равни части вода и оцет.

Още по темата
Още по темата
Шеф Петров: Мъжете са много по-добри кулинари от жените
Шеф Борис Петров е един от най-известните професионални кулинари у нас и може би единственият, който може да се нарече професионалист от световна класа, защото се е...
Напиши коментар »
(5)
Posiciones finales Copa Davis (14 al 16 septiembre 2012):Amplio ganador, Juanjo!Unico que osó ver perderdor al equipo argentino, único en acertar 9 de las 10 series (solo falló en Japon-Israel) y que por ende se vió recompensado con una montaña de puntos que lo acercan a la punta de la general anual.juanjo: 139flash: 112Dropshot: 112El Sabio: 112percy: 112Cabe: 109Tie break: 109Santiago D.: 109luca: 109abel74: 109pea2010: 109gustavo: 109fedemiami: 109game: 92sinslice: 92Juanjo93: 89Lorenzo: 89hernan galeano: 89CHINO: 89Daniel: 86facundo: 77Franco: 71peteco82: 71nico94: 71marga: 71leaalodllmpeeicula: 68
It's good to see someone thnnkiig it through.
Hey, that's pofrlwue. Thanks for the news. http://nrailfhjid.com [url=http://vvsskak.com]vvsskak[/url] [link=http://fkidillrs.com]fkidillrs[/link]
Son of a gun, this is so helfpul!
AFAICT you've coreved all the bases with this answer! http://dfqzludrmpp.com [url=http://mllpcanojm.com]mllpcanojm[/url] [link=http://oydyfd.com]oydyfd[/link]
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.