Персийската трева, която завляда света

Персийската трева, която завляда света Лакомник

Спанакът спасил десетки войници

Персийската трева, която завляда света
Автор:Лакомник

Спанакът всяка година е сред първите пресни зеленолистни зеленчуци, които се появяват на пазарите. А както знаем е и сред най-полезните. Човечеството е открило качествата му преди векове. През Средновековието пък редица майстори на четката правели от него естествено зелена боя.

На Балканите спанакът е тачен продукт за хапване. Затова у нас, в някои краища на страната, традиционно се правят сарми от листата му, докато гърците предпочитат баница с него.

Чудният зеленчук бил използван още в Персия. Според историците, гърците и римляните не са познавали невероятния хранителен продукт. Персийците обаче успешно го продавали на китайците. И двата източни народа ценяли, както хранителните, така и лечебните свойства на пълния с витамини спанак. По тази причина го използват в много лекарства и до днес.

Години по-късно маврите минали по тези земи и се сдобили със спанака, започнали и да го отглеждат в родината си. По-късно именно те, за първи път, донесли семена от зеленчука в Европа. Първото място, а на което решили да сеят, бил остров Сицилия. Новината за неизвестната храна веднага се разчула и всички народи по бреговете на Средиземно море поискали семена от растението. В Испания то било популярно най-вече сред монасите и се отглеждало в манастирите като ценен продукт. Интересно в случая е, че духовниците намерили и древни рецепти за вкусната зеленина. Те открили  начин за приготвяне на супа от нея. Ястието се правело във всеки персийски дом векове по-рано. Наричали я "асида", става ясно от записките на монасите. 

През Средновековието обаче спанакът напуснал стените на манастирите и станал масова храна. Всеки в Европа хапвал големи количества от него по време на постите. Италианците и французите създавали рецепта след рецепта. Десетки френски войници дори били спасени от смърт през Първата световна война, благодарение на еликсир, който се правел от вино и спаначен сок. Той връщал към живота младежи с тежки рани и големи кръвозагуби.

Когато спанакът станал хит и в Англия, той бил известен като "испански", защото най-вероятно се е внасял от там. Още се помнят местни рецепти. Англичаните били единствените в Европа, които си замесвали хляб от стрити семена на спанака. Печивото се смятало за деликатес и се правело за големите празници.

Но времето неумолимо вървяло напред, а човечеството се развивало. Когато първите заселници стъпили на територията на САЩ, всеки си носел семена спанак. Оказало се, че т. нар. персийска трева виреела много добре на новия континент. Затова и до днес най-големите количества спанак в света идват от Северна Америка.

 

А ла флорентин

Ако в менюто в ресторанта прочетете, че нещо е "а ла флорентин", това почти сигурно означава, че ястието е със спанак. Наименованието дължим на Катерина Медичи. Тя го добавяла към името на всяко блюдо, създадено специално за нея от зеленчука в чест на родната си Флоренция. Французите били направо луди по спанака. Кръстникът на саварината - Саварен го обожавал задушен с мляко. Дюма пък му добавял и малко гъша мазнина.

 

Попай

Знаете историята на детското филмче за Попай моряка. Когато му трябва нечовешка сила и мускули, той хапва една консерва спанак и веднага придобива мощ като за десет души.

Историята започва през 1890 година. Тогава проф. Густав фон Бунге публикува труд, в който описва, че в спанака има цели 35 мг желязо. Оказва се, че в писанията му има грешка и количеството е едва 3,5 мг. Първата версия за объркването е технически - правописна грешка. Втората е, че Бунге е изследвал спанак на прах и съответно желязото в него е било доста по-концентрирано. 

Студията "Fleischer" обаче се подвеждат и създават рекламна кампания, която постепенно прераства в цял изграден анимационен герой. Грешката е потулена, хитовото филмче бързо набира почитатели и в резултат на това освен студиото, в списъка с рязко забогателите попада консервната индустрия на САЩ, както и производителите на спанак. Радостното е, че анимацията се появява в годините на Голямата депресия и спасява много хора от безработица, а Попай става наистина национален герой и любимец.

След грешката, десетки учени по света публикуват информации в уважавани научни издания като разказват, че всъщност в спанака няма чак толкова високи количества желязо. Въпреки това и до днес хората са убедени, че зелените листа дават невероятно количество от това вещество на тялото ни. 

Още по темата
Още по темата
Апетитни хлебчета от цял свят
Народът е казал, че никой не е по-голям от хляба. Дори и светът. Почти няма нация в света, която да не приготвя хляб. В арабските държави те са десетина вида, които се...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.