Оризовият оцет е най-полезен

Оризовият оцет е най-полезен Лакомник

Японският има и антиракови свойства

Оризовият оцет е най-полезен
Автор:Лакомник

Оцетът, приготвен от ориз или оризово вино, е традиционен за азиатската кухня и от десетилетия е масово достъпен по целия свят. Той притежава по-ниска киселинност от другите видове оцет, което го прави негоден за консервиране на зеленчуци и други храни, годни за зимнина.

 

Въпреки това, оризовият оцет се слави с лек, ефирен вкус и някои здравословни свойства, които са или слабо застъпени или не се наблюдават в други видове оцет.

Японският оцет курозу, приготвен от ферментирал кафяв ориз, е известен със защитните си, антиракови за черния дроб качества. Изследване от 2011 г. демонстрира как поглъщането на малки дози от курозу с храната има свойството да понижава значително количеството и размера на туморни образувания в черния дроб. В статията се обяснява и механизмът, чрез който оризовият оцет понижава нивата на определени ензими, увреждащи клетъчните стени в чернодробните тъкани и позволяващи на хепатоцитите – клетките на черния дроб, да живеят по-дълго и да бъдат по-ефективни. Учените убедително доказват чернодробните противоракови свойства на оризовия оцет и предполагат, че той действа така и за други органи и системи.

Друг научен екип пък разкрива как употребата на оризов оцет понижава нивата на нитратни съединения в дебелото черво, като по този начин го предпазва от токсично увреждане. В разработката им се посочва още, че редовната му консумация е в помощ срещу хроничен колит.

Друго изследване от 2012 г. сочи, че приемът на оризов оцет повишава контрола над кръвната захар и чернодробната функция у диабетици. Дозировка от 2 мг за кг телесно тегло, е количеството препоръчително за един месец. 80-килограмов човек може да приема до 160 мг от оцета всеки месец, като това довежда до подобрена функция на бета клетките от Лангерхансовите острови – образувания в панкреаса, които отговарят за производството на инсулин.

Американски специалисти пък откриват, че оризовият оцет има и мощни антибактериални свойства срещу ешерихия коли и салмонела - патогенни бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции.

Напиши коментар »
(7)
This inghist's just the way to kick life into this debate.
That's a wise answer to a tricky qusteion
A simple and inietllgent point, well made. Thanks!
Привет, советую ТИБЕТСКИЙ чай для суставов, очень помог отцу https://officialls.ru/tibettea1
Хау хочу познакомится с серьезным мужчиной вот фотки мои http://catcut.net/Czvw
хай всем хочу познакомится с серьезным мужчиной сат знакомств http://officialls.ru/photo
Быстрый секс без обьязательств? всем сюда http://officialles.com/mari
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц