Опитайте от екзотиката на далечна Япония

Опитайте от екзотиката на далечна Япония Лакомник
Опитайте от екзотиката на далечна Япония
Автор:Лакомник

Японската кухна започва да се развива още от десетото хилядолетие пр. Хр. През цялата си история тя се е запазила като една от най-здравословните в света. Основното в менюто на хората на азиатския остров е рибата. Приготвят я във всевъзможни форми, а често се поднася и напълно сурова. В този регион на света се среща и един от най-отровните водни обитатели – рибата „фугу”. Само най-опитните майстори могат да изчистят напълно отровните й черен дроб и хайвер. Японците от векове могат и да консервират месо. Държали са го в дълбоки три метра ями с много сол.

 

Тортички

Необходими продукти:

30 г масло

40 г брашно

3 яйца

40 мл кондезирано мляко

1 к.л. ванилия екстрат

50 г захар

Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Дърпаме го и го оставяме малко да изстине и добавяме брашното, което сме пресяли. От получената смес разбираве гъста каша. Разбъркваме леко жълтъците и ги добавяме в млякото. Отново разбъркваме и прибавяме при маслото. Отделно разбираве белтъците на сняг. Една трета от тях добавяме към жълтъците. Тук объркваме много леко с лъжица или шпатула. Така постепенно добавяме и останалите белтъци. Разделяме във форми. Печем на водна баня при 170 градуса за 8 минути. После допичаме още 20 минути при 150 градуса. Когато ги измадим от фурнта, трябва да ги поставим обърнем върху решетка.

 

 

Шабу-шабу

Необходими продукти:

300 г пилешко месо

300 г телешко или свинско месо

1/4 зелка

3 моркови

2 тиквички

2 чушки

250 г гъби

лук

сварени спагети

зеленчуков бульон

100 мл соев сос

100 мл бяло вино

Начин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците на парчета. Пускаме първо месото във вряща вода, след това добавяме и зеленчуците. Във водата трябва да има едно кубче бульон. Когато всичко е сварено, добавяме и готовите спагети. Разбърква се и оставя да поври още минута. Слагаме соевият сос и виното да кипнат и така си правим сос, с който заливаме готовото ястие.

 

 

Пиле Терияки

Необходими продукти:

4 пилешки гърди, без кости и кожа

300 мл сос Терияки или соев сос

4 с.л. кафява захар или мед

5-6 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Пресоваме чесъна. Смесваме го със соса и захарта. Бъркаме, докато захарта се стопи. Нарязваме месото на тънки ивици. Заливаме го с така приготвената марината и оставяме да престои поне една нощ. Нанизваме парчетата месо на шиш, на зиг-заг. Печем на грил.

 

 

Салата с ананас

Необходими продукти:

 300 г консервиран ананас

2 портокала

малко пресен джинджифил

1 зелена салата

2-3 с.л. сметана

лимонов сок

щипка сол

1 ч.л. захар

3 домати

листа зелена салата или маруля

Начин на приготвяне: Нарязваме ананаса и доматите, както и портокала. Добавяме джинджифила и смесваме  със захарта, солта и сока от лимона. Така ги оставяме да престоят в хладилник. При сервирането изсипваме зеленчуковата смес върху листа зелена салата. Поливаме със сметана, смесена с лимонов сок.

 

 

Суши нори

Необходими продукти:

Пресни краставици

1 с.л. захар

2 с.л. оризов оцет

1 ч.л. сол

1 и 1/4 ч.ч. студена вода

1 ч.ч. ориз за суши (дребен)

6 листа водорасли нори

4 яйца за омлет

2 с.л. майонеза

Начин на приготвяне: В една тенджера наливаме вода, добавяме оцета, захарта и ориза, който предварително сме измили много добре. Оставяме да ври 1 минута на силен огън. Захлупваме с капака и оставяме на слаб огън за още 15 минути. Прави се омлет. За да започнем да правим сушите и двете неща трялбва да са изстинали. Нареждаме листата от водорасли върху бамбукова рогозка. Разпределяме отгоре ориза и поставяме части от омлета, краставицка и малко майонеза. Навиваме и режем. На мястото на омлета може да се постави както сьомга, така и всякаква друга риба и изобщо друго месо.

 

Още по темата
Още по темата
До Чикаго и назад
В началото на годината всеки започва да мечтае за бъдещето и да се надява, че животът му ще се промени. Ако сте си обещали пътешествие, предлагаме ви да започнете...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Свински пържоли „Ню Йорк” Свински пържоли „Ню Йорк”
Увийте две ленти от бекона около външния край на всяка пържола и ги забодете с клечки за зъби....
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.