На вкусна разходка из Чили

На вкусна разходка из Чили Лакомник

Приказни, но и калорични ястия

На вкусна разходка из Чили
Автор:Лакомник

Вкуснотиите на Южна Америка направо нямат край. Днес ще ви запознаем с някои от рецептите една от най-удивителните сред държавите на континента – Чили. Специалитетите на местните хора доста се припокриват с нашенските, но носят и свои екзотични добавки. Разнообразете обяда пред уикенда и опитайте от приказните ястия на Чили. 

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле

сокът на един лимон

1 с. л. масло

1 глава лук

1 бутилка бяло вино

чесън

1/2 ч. ч. коняк

Начин на приготвяне: Измиваме хубаво пилето под течаща вода. След това го натриваме със сол. Отгоре поливаме с лимоновия сок и накрая намазваме с маслото. Нарязваме лука на ситно и с него напълваме пилето. Сваряваме цялата птица във виното. Прецеждаме бульона. В него прибавяме подправките, както и чесъна. Отгоре заливаме с коняка и оставяме да ври на бавен огън. През това време разпределяме пилето на порции. Преди сервиране, го заливаме със сгъстения вече сос. 

 

 

Пиката  

Необходими продукти:

400 г телешко месо

200 г свинско месо

2 глави кромид

1 зелена чушка

3 домата

600 г картофи

олио

1 свински колбас

майорана

кориандър

сол

10 маслини

нарязан магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага. 

 

 

Боб

Необходими продукти:

2 чаши изчистен боб

200 г тиква

2 царевици

½ глава лук

10 листа босилек

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. кимион

50 г масло

черен пипер

2 чаши говежди бульон

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на дребни кубчета. В голяма тенджера разтопяваме маслото. Слагаме лука да се пържи и поръсваме с червения пипер. Оставяме в тенджерата, докато лука стане златист. Тогава идва ред и на фасула. Разбъркваме енергично 5 минути. След това нарязваме тиквата на едри кубчета. Взимаме само зърната от царевиците. Не се опитвайте да ги запазвате цели, а ги срежете, за да може сокът от тях да овкуси ястието. Добавете тиквата и царевацата в тенджерата. Поръсете с пресния босилек. Отново бъркайте пет минути. Поръсваме с кимиона, черния пипер и солта. Разбъркваме отново. Заливаме с бульона. Затваряме тенджерата с капака само на половина и оставяме да къкри за около 40-50 минути или докато фасулът омекне. Когато стане готово ястието, оставете го да престои поне половин час.

 

 

Мус  

Необходими продукти:

1/2 кг сушени кайсии

300 г захар

1/2 кг каша от царевично брашно

400 мл сметана

2 с. л. Желатин

Начин на приготвяне: Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.

 

 

Шишчета

Необходими продукти:

36 едри скариди

зехтин

1 скилидка чесън

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. нарязан кориандър

сол

млян черен пипер

1 ч. ч. печурки

1/2 к. ч. бяло вино

Начин на приготвяне: Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме.

 

Напиши коментар »
(1)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.