Млякото и месото повишават холестерола

Млякото и месото повишават холестерола Лакомник

Можем да намалим нивата с овесени ядки

Млякото и месото повишават холестерола
Автор:Лакомник

"Високият холестерол убива", плашат ни отвсякъде. Дали има нещо вярно в това и дали наистина това вещество е толкова опасно? Преди това да си отговорим на един въпрос - що е то холестерол? Биолозите разказват, че това е липид или просто казано - мазнина, която се намира в кръвта на всеки от нас. Истината е, че той ни е необходим, защото от него се изграждат мембраните на клетките. Но както знаете, има добър и лош холестерол. Каква е разликата?

"Добрият" помага на мазнините да напуснат кръвта и да отидат в черния дроб. Органът ги преработва и изхвърля от тялото. "Лошият" обаче прави точно обратното. Пълни вените и артериите ни с мазнини, което може да доведе и до доста сериозни сърдечно-съдови проблеми. На първо място, плаките могат да запушат кръвоносните съдове. Ако не вземем мерки навреме, може да се стигне до внезапна смърт. Причината за това е, че тялото ни не е привикнало да получава холестерол от външни източници, поне не и в такива количества. Защото то, само, създава около 85% от нужно количество, а останалите идват от храната. Но диетата на хората от последния век промени нещата и сега си набавяме много повече от 15% от това опасно вещество с пърженото пиле, червените тлъсти меса, пълномасленото мляко, както и яйчените жълтъци, маргаринът, палмовото масло. Точно тези продукти докарват на тялото ни най-много от т. нар. лош холестерол.

Лекарите съветват от време на време да се прочистваме от лошия холестерол, като добавяме в диетата си овесени ядки, бял боб или сушени сини сливи. В храната ни трябва да има поне по 10 гр фибри всеки ден.

Според много от специалистите има и още два фактора, които влияят на кръвта ни. На първо място това е пушенето. То засилва ефекта на запушване на съдовете и влошава състоянието. За сметка на това обаче, дългите разходки, тичането сутрин или дори обикновената домакинска работа могат да помогнат на вените и артериите ви да се изчистят по-добре и по-бързо. Освен това те задвижват метаболизма.

Както знаете, най-много хора умират именно от сърдечно-съдови заболявания. Затова и медиците са категорични, че трябва да следим нивата на холестерола си. А долната граница на препоръчителните редовни изследвания е доста ниска - 20 години. Докторите съветват да проверяваме колко от веществото е в кръвта ни на всеки пет години, след като навършим тази възраст.

         

Чесънът предпазва сърцето 

Едно от най-ефикасните средства, които могат да свалят нивото на холестерола, е чесънът. Лютивата добавка може да изчисти кръвоносните съдове по-добре и от някои лекарства. Според експертите, чесънът е и едно от най-бързите средства за това. Скорошно проучване показва, че няколко скилидки на ден могат да накарат и черния ви дроб да произвежда по-малко холестерол. Заедно с факта, че чесънът понижава и кръвното, той се превръща в истински еликсир за сърцето, артериите и вените ни. 

Напиши коментар »
(1)
wh0cd5350256 levothyroxine
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц