Любимите супи на света

Любимите супи на света Лакомник

Бразилците ги правят с боб, французите – с лук

Любимите супи на света
Автор:Лакомник

Дойде есента, а с нея и по-ниските температури. А те, за съжаление, водят след себе си настинките и гриповете. Едно от най-добрите лекарства тогава е бабината или мамината супа. Те действат на организма по-добре дори от хапчетата. Сигурно е и, че няма да ви навредят, подобно на антибиотиците.  

 

Американска супа

Необходими продукти:

2 царевици

100 г грах

100 г зелен фасул

2 глави лук

2 с. л. брашно

1 морков

1/2 глава целина

растително масло

1 яйце

1/2 кофичка кисело мляко

1/2 връзка магданоз

3 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го с брашното.  След това се добавят граха, фасула, целината, морковите. Предварително трябва да сварим царевицата и да я изроним. Задушаваме. Слагаме да заври литър и половина вода в дълбока тенджера. Добавяме зеленчуците и царевицата. Варим докато се сгъсти. Преди да се махне от котлона, трябва да се направи застройка от яйцето и млякото. Поръсваме с магданоза и чесъна, нарязани на ситно. 

Бразилска супа

Необходими продукти:

2 ч. ч. черен боб

3½ ч. ч. вода

2 ч. л. сол

1 ч. ч. лук

1 ч. ч.  морков

1 ч. ч.  целина

6 скилидки чесън

3 с. л. кимион

3 с. л кориандър

портокал

½ ч. ч. портокалов сок

1 с. л. шери

сокът на 1 лимон

1 с. л. черен пипер

1 с. л. червен пипер

Начин на приготвяне: Оставям боба да се накисне за 4 часа. Водата се сменя. Посоляваме. Оставяме да заври. Намялаваме и оставяме да къкри час и половина. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Добавяме зеленчуците и варим докато омекнат. Малко преди да стане готов бобът, слагаме 2 парченца портокал, изливаме лимоновия сок и шерито. Поръсваме с черния и червения пипер. Разбъркайте добре. Оставете да ври още десет минути под капак.

Френска супа

Необходими продукти:

4  глави лук

2 с.л. зехтин

2 с.л брашно

1 ч.л. бяло вино

4 ч.ч. пилешки или телешки бульон

3-4 стръка магданоз

черен пипер

1 дафинов лист

1 ч.л. мащерка

4 филии пълнозърнест хляб

1 ч.ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне: Важно е да нарежем лука на тънки шайби. Взимаме дълбока тенджера и загряваме зехтин. Пускаме вътре кръгчетата лук. Задушанаве докато омекне. Периодично разбъркваме. Доливаме тенджерата с бульона. В него трябва да е разтворено брашното. Поръсваме с подправките и дафиновия лист. Изливаме бялото вино. Оставяме да ври за 10 минути.

Борш

Необходими продукти:

1 глава червено цвекло

200 г зеле

2 картофа

1 глава лук

1 морков

1/2 връзка магданоз

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. универсална подправка

4 с.л. зехтин

магданоз

сметана

Начин на приготвяне: Обелваме картофите. Нарязваме ги като за мусака. Заливаме ги с 2 ч. ч. вода. Поръсваме ги с универсалната подправка. Оставяме да се варят. Когато станат готови, пасираме. Към тях добавяме нарязаните вече зеле, морков, лук, и червено цвекло. Добавяме зехтин. Задушаваме за 15 минути. Размиваме доматеното пюре с малко вода и добавяме и него. Доливаме и 1 литър гореща вода. Оставяме да се вари още малко. Отгоре поръсваме с магданоза. Във всяка купичка, в която сервираме първо слагаме лъжица сметана и едва тогава от супата.

Шкембе чорба

Необходими продукти:

800 г телешко шкембе

3 яйца

4 с. л. брашно

200 г кисело мляко

сол

4 с.л. олио

3 с.л. сладък червен пипер

1/2 глава чесън счукан

6 с.л. оцет винен

3 с. л. лют червен пипер

Начин на приготвяне: Измиваме добре шкембето от всички страни. Накисваме във вода за около час. Нарязваме го на едро и слагаме да се вари. Трябва да го оставим да се готви поне 2 часа. От време на време доливаме вода. Малко преди да го свалим от огъня го посоляваме. Вадим парчетата месо. Оставяме бульона да изстине. Нарязваме шкембето на още по-дребни парчета. Връщаме го в бульона. Разбъркваме в отделен съд яйцата, брашното и киселото мляко. Застройваме шкембето. Оставяме на слаб огън за малко, но внимаваме да не заври. В друг съд загряваме олиото. Добавяме сладкия пипер. Разбъркваме добре, докато се запържва. Докато е още горещо, изсипваме в тенджерата с шкембето. Отделно смесваме чесън и оцет. Поднасяме с лютия червен пипер.

Африканска супа

Необходими продукти:

стръка праз

2 с.л. олио

1 с.л. къри

300 г доматено пюре

1 кутия кондензирано мляко

Сол

1 - 2 с.л. лимонов сок

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме бялата част на праза на тънки кръгчета. Запържваме го. Поръсваме със сладкото къри. Смесваме доматеното пюре и млякото. Изсипваме при праза. Оставяме да ври на слаб огън за 20 минути. Добавяме лимоновия сок, солта и черния пипер. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Чийзкейк с кайсии Чийзкейк с кайсии
Смесваме желатина със 100 мл вода и оставяме настрани да се разтвори добре. Разполовяваме...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.