Комарджия създава първия сандвич

Комарджия създава първия сандвич Лакомник

Най-скъпият е с трюфели и струва 50 долара

Комарджия създава първия сандвич
Автор:Лакомник

Необходимите продукти за едно пълноценно хранене - хляб, месо и зеленчуци от векове наред се предлага и в една от най-компактните комбинации на света - сандвича. Как се ражда този гениален специалитет? На кого му хрумва да събере най-важните съставки, в нещо, което може да се яде с една ръка, без нож и вилица, а понякога и без чиния?  И, разбира се, да се приготвя бързо? Днес направо не можем да си представим света без него.

Автор на невероятното изобретение е Джон Монтейг - четвъртият граф на областта Сандвич. Той бил пословичен сред благородниците от средновековна Англия като запален комарджия. Всеки от противниците му на масата знаел, че щом започне да печели, графът не ставал, докато не загуби. Смятал, че късметът ще му избяга. Един път обаче щастието му се умихвало няколко поредни дни. За да не припадне от глад на масата, в главата му се ражда невероятна идея. Веднага вика прислужницата си и й  нарежда да постави месо и сирене между две филии хляб. Според историците, годината е била 1762-а. Неговите съперници на масата също побързали да се възползват от апетитната новост, която можела да се яде с една ръка. Така другата била свободна за картите, разбира се.

Писарите на благородника побързали да съчинят правдоподобна история за случилото се на масата за покер. От техните записки ставало ясно, че граф Монтейг бил член на парламента и не можел да вдигне глава от работа. Затова се налагало да му носят храна, приготвена по начин, който да не го откъсва от задълженията му. Най-натоварените дни били по времето на подготовката на експедицията на капитан Кук през 1778 г. Затова историците свързват откриването на Сандвичевите острови с ролята на графа. 

В днешно време печалбите от продажби на сандвичи в света възлиза на 50 млрд. долара. Знаем и че цели вериги за бързо хранене се създадоха само въз основа на това гениално изобретение на графа на Сандвич.

По-задълбочени изследвания на производителите днес доказват, че известният благородник е вторият открил хитрото поднасяне на храната. Намерени са сведения, че още древните хора правели питки без мая и между тях поставяли нарязани орехови ядки, плодове и подправки.

Но, не може да се отрече, че откритието на графа добива доста по-широка популярност.

Американците, които днес в менюто си залагат предимно на този вид ястия, разбират за съществуването на сандвича едва през 1827 г. Основна роля за това има готварската книга на Елизабет Лесли. Домакинята от Англия събира на едно място много от своите идеи, както и традиционни специалитети от Стария континент. Сред рецептите й е поместена и такава за сандвич, който се поднася като основно ястие. Съветът й бил между филиите хляб да се поставя шунка.

Истинският триумф идва през 1900 г., когато американските пекарни започват да произвеждат специални питки за сандвичи. Въпреки че днес има какви ли не хлебчета, първите изглеждали като къси франзели. В началото на XX век се появява мода учениците да си носят за обяд именно сандвичи. Стари списания от онова време показват, че те са били с яйца и шунка. Едва по-късно съставките се разнообразяват. Смята се, че главната причина е отварянето на първата верига за бързо хранене - "Уайт Касъл". Изгладнелите американски редници по време на Втората световна война пък открили, че фъстъченото масло и сладкото също се комбинират прекрасно с хляба. 

В последните десетилетия сандвичът е неразделна част от всекидневието ни. Затова той е влязъл и в полезрението на майсторите готвачи по цял свят. Много от тях се опитват да създадат най-скъпата версия на средновековното хапване. Според Книгата на рекордите Гинес, най-високата цена за сандвич на света е 50 долара. Приготвен в елитна френска кухня от майстора Даниел Булю. Причината за високата му цена е фактът, че съдържа черни трюфели. 

Напиши коментар »
(6)
I'm not easily imrsseped. . . but that's impressing me! :)
You saved me a lot of halsse just now.
I'm gruetfal you made the post. It's cleared the air for me. http://hsdmbfaw.com [url=http://spxnze.com]spxnze[/url] [link=http://gxqyfuqbj.com]gxqyfuqbj[/link]
This is a really inlnitlgeet way to answer the question.
This arlitce went ahead and made my day. http://qbfcltg.com [url=http://yhangh.com]yhangh[/url] [link=http://yqdbfevcap.com]yqdbfevcap[/link]
wh0cd995613 motilium online tretinoin cream buy furosemide levitra augmentin lisinopril online
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц