Коледен сладкиш "Джоли"

Коледен сладкиш "Джоли" Лакомник

Изкусително предложение за празничен десерт от наша читателка

Коледен сладкиш "Джоли"
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Ирина Андреева, Тетевен
Лакомник Необходими продукти

250 г масло
24 с.л. пудра захар
6 яйца
28 с.л. брашно
2 ванилии
20 г бакпулвер
настъргани кори на 1 лимон и 1 портокал
200 г орехови ядки, натрошени на малки парченца
100 мл ром “Метакса”
5-6 сушени кайсии
70 г сушени сини сливи без костилките
100 г натурални фурми
100 г бели стафиди
пудра захар за поръсване на готовия сладкиш

Начин на приготвянe

В голяма купа разбийте с миксер яйцата с пудрата захар. Прибавете маслото, което да е леко разтопено. Добавете бакпулвера, ванилията и цитрусовите корички. Разбийте още, докато всичко се смеси напълно. Започнете да прибавяте постепенно брашното, което предварително сте пресели. Разбърквайте с лопатка. Прибавете ореховите ядки, като отделите малка част от тях, и разбъркайте. След като сместа поеме напълно брашното, я разделете в две купи. В три малки панички сложете отделно стафидите, сливите и кайсиите. Залейте ги с рома и оставете да поемат. В едната купа с кексовата смес изсипете стафидите, които сте отцедили, а в другата - нарязаните на дребно фурми. Разбъркайте ги добре. Покрийте дъното и стените на кръгла и дълбока тава с хартия за печене. Изсипете тестото със стафидите и загладете. След това отгоре равномерно изсипете и другото с фурмите. Наредете отцедените сливи по краищата на тавата, като ги забождате навътре към дъното. Подредете отгоре кайсиите и поръсете с останалите орехи по цялата повърхност. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине сладкишът, го извадете внимателно от тавата, отстранете хартията и го сложете в поднос. Поръсете с пудра захар и нарежете на парчета.

Още по темата
Още по темата
Австрийски коледен сладкиш „Щолен”
Стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома. След като престоят така около 10 минути, се кипват за 4-5 мин. В дълбок съд се...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц