Кифли с орехи и мармалад

Кифли с орехи и мармалад Лакомник
Кифли с орехи и мармалад
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

30 г мая

120 г захар

120 г олио

10 г сол

За пълнежа:

100 г счукан сухар

100 г захар

50 г смляни или счукани орехи

100 г мармалад

Начин на приготвянe

За технологията на приготвянето на кифлите, вижте рецептата за виенските кифлички. Особеностите са следните:

Тесто с мая - използват се 400 г брашно. Изменя се и количеството на водата в зависимост от количеството на брашното. Нейната температура трябва да е около 34 градуса, за да се получи температура на тестото 27-29°С. Времето за втасване - 70-80 минути.

Главно тесто - приготвя се по описания в рецептата за виенски кифли начин, като наред с водата се слагат и спомагателните продукти захар, олио и сол в количества, посочени в рецептата на кифли с орехов пълнеж. Времето на втасване на главното тесто е от 40 до 60 минути. По време на втасването тестото се избива 1-2 пъти, след което се оставя наново да втасва при темпрература на помещението 32-35°С.

Приготвяне на пълнежа: орехите се смилат или счукват на дребно, след което се навлажняват с малко топла вода, за да могат да се смесват с останалите материали за пълнеж и за да се получи еднородна размазваща се маса. Сухарът също се счуква на ситно. В общ съд се смесват и разбъркват заедно захарта, сухарът, мармаладът и орехите.

Оформяне на кифлите: - върху разточения елипсовиден лист се слага определеното количество пълнеж. Разстила се равномерно върху него, като се внимава да не засегне края на парчето. Намазаният пласт тесто се навива на продълговато руло, след което се извива съвсем леко. Така оформените кифли се нареждат в намаслена тава за допълнително втасване. Окончателното втасване на кифлите е с продължителност на времето от 80 до 120 минути. След това се намазват с разбито яйце и се пекат във фурна при температура 200-230°С 10-15 минути. Изпечените кифли се изваждат, оставят се да изстинат и се поднасят в прясно състояние.

* По същия начин може да се приготвят и кифли с пълнеж само от мармалад: използва се 360 г мармалад, в който се прибавя 1/2 сурово яйце. Разбърква се и на части се размазва върху всеки тестен елипсовиден лист. Оформят се и се пекат по същата технология.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц