Кестените борят депресията

Кестените борят депресията Лакомник

Петър Димков ги препоръчва за здрава нервна система

Кестените борят депресията
Автор:Лакомник

Печените кестени са перфектно средство да се стоплите през зимата и да се почувствате добре. Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера. Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отгелждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа.

 

Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.

Различните сортове кестени имат почти еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.

Тези ядки съдържат минерали и антиоксиданти, и са нискокалорични, с ниско съдържание на мазнини. Ястията с месо и кестени повишават отделянето на енергия и са подходящи при диети.

Според народния лечител Петър Димков "тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година".

Наследници на Петър Димков казват, че той непрекъснато носел в джобовете си по няколко кестена. Бил убеден в благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Сега се приема, че плодовете на кестена гонят неразположението. Наричат ги естествени успокоителни, защото борят депресията. С лечебна цел можем да си сложим под възглавницата 5-6 кестена.

Те са идеално средство за маски и лосиони. Те възстановяват отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Много подходящи са при червенини по лицето, получени от неумели козметични намеси. Тези малки кафяви плодове имат рядкото свойство да свиват капилярите и едновременно с това да действат тонизиращо. Но за да са резултатни маските с кестени, трябва да се прилагат през ден, а лосионите – всекидневно, в продължение на две седмици.

 

Как да ги консумирате?

 

Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.

От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц