Как да си направите домашно кисело мляко

Как да си направите домашно кисело мляко Лакомник

Точна инструкция за приготвяне на натурален продукт

Как да си направите домашно кисело мляко
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 л прясно мляко

1 супена лъжица кисело мляко за подквасване

Начин на приготвянe

Сварете прясното мляко и го охладете до 38-40 градуса (трябва да е малко по-топло от ръката ви). Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.

Температурата 38-40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация. След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник

Още по темата
Още по темата
Реване с кисело мляко
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Прибавят се киселото мляко със содата и  брашното и се разбърква внимателно. Сместа се изсипва в добре намазнена и...
Напиши коментар »
(4)
Дълги години квасих мляко по тази рецепта, тя е основната. Затрудняваше ме, обаче, поддържането на нужната температура за подквасване. Но преди време научих - от мъж! - по-лесен начин: разпределям топлото мляко със закваската в буркани, обикновено 3-4, и ги слагам един до друг в ТРИ НАЙЛОНОВИ ПЛИКА, вмъкнати ЕДИН В ДРУГ, връзвам ги добре отгоре, но без да ги опъвам по стените на бурканите. И - във ФУРНАТА на печката, без да е загрявана! - за 4 часа. Въздухът между пликовете и във фурната идеално запазват топлината и млякото се кваси отлично. След това се прибира в хладилника, за да се прекъсни процесът на подквасване. Успех!
Аз го правя по-различно.Млякото го варя след като кипне още 15 минути.Охлаждам и на 4 литра мляко прибавям 2 коф.кис.мляко "Данон" Сьдьт е хром ник.тенжера,но не ползвам капака а слагам порцеланова чиния обьрната обратно.Тенжерата се слага в една пласмасова торба и се покрива с едно гол.одяло /зависи според сезона/ отлежава -12часа не по-малко!!! Прибирам в хладилника за още толкова време -12 часа и КИСЕЛОТО МЛЯКО е превьзходно! Полувам пр.мляко от кутии и нямам друга вьзможност за сурово мляко но и така направено е чудно след 2 дни млякото,като се сложи в една кофичка и се обьрне не пада .Опитай те и няма да сьжалявате! На всички,които сьм им показала са останали очаровани няма нищо общо с млякото което се продава по магазините.Аз живея в Португалия и вече 11 години го правя така
Благодарим за идеята!
СЛЕД КАТО Е ГОТОВО МЛЯКОТО НЕ ГО УВИВАМ В КЪРПИ ИЛИ ДРУГИ НЕЩА- А ПРОСТО СЪДА С МЛЯКОТО ПОСТАВЯМ В ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ФУРНА БЕЗ ДА СЕ ВКЛЮЧВА- СЛЕД 4 ЧАСА ИМАТЕ МЛЯКО КИСЕЛО И ТОГАВА МОЖЕТЕ ДА ГО ПОСТАВИТЕ В ХЛАДИЛНИКА.ПРОВЕРЕТО ТОВА ПОДКВАСВАНЕ МНОГО Е СПОЛУЧЛИВО- ВЕЧЕР ПОДКВАСВАШ И НА СУТРИНТА ИМАШ ГОТОВО КИСЕЛО МЛЯКО.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.