Испанска фиеста от вкусове

Испанска фиеста от вкусове Лакомник

Опитайте гаспачо, паеля и морски специалитети

Испанска фиеста от вкусове
Автор:Лакомник

 

Испания е страна с богат бит и култура, която съществува от векове. Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си зеленчукови комбинации. Много от нейните ястия попадат в каталози с рецепти по здравословно семейно хранене, като част от така популярната средиземноморска диета.

Редица исторически събития оказват влияние върху културното наследство на Испания, а това повлиява и върху развитието на кулинарния свят. Само добрите познавачи знаят, че в тази страна има осем гастрономически зони и навсякъде в нея съществуват фирмени ястия и напитки. Независимо от това, че отделните зони се отличават със собствен стил и колорит, те все пак имат някои общи черти.

На всяка испанска трапеза присъства зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-вече виното, което пък от своя страна ни навежда над мисълта, че испанската кухня е една от здравословните кухни. Широко приложение в нея намират и подправките: шафран, розмарин, майорана, мускатно орехче и др.

Испания е прославена и със своите шунки и кашкавали. На особена почит в страната е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие, превърнало се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа „гаспачо”, която се поднася с прясно изпечени хлебчета.

В страната на баските, на север в Испания, приготвят невероятни рибни блюда.

Посетите ли Испания, непременно трябва да опитате крехкото печено „касуела”, колбасите „фует” и соса „аллиоли” на Каталуня, а когато се отбиете във Валенсия, непременно ще ви нагостят с паеля - елегантно съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня! Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие „para ella” – „за нея”.

 

 

Паеля

 

Време за приготвяне - 80 минути

6 порции

 

Продукти

300 г месести домати

1/2 бр. охладена кокошка (460 г обезкостено месо с кожата)

175 г свинско филе

200 г миди

6 бр. малки рака (125 г рачешко месо или рулца)

150 г грах

250 г кръгъл ориз

1 бр. червена чушки

1 бр. глава кромид лук

3 бр. скилидки чесън

4 с.л. зехтин

1/2 бр. лимон

Подправки:

сол

млян черен пипер

2 гр. шафран

1 ч. л. червен пипер

1 дафинов лист

1 пакет и 1/4 от сух месен бульон

 

Приготвяне

Фурната се загрява до 250 градуса. Чушката се изпича, обелва се и се изчиства от семената, след което се нарязват на тънки ивички. Кромидът и чесънът се нарязват на ситно, а грахът се бланшира. Кокошката се разделя на 6 порции, свинското месо се нарязва на кубчета. Първо запържваме кокошето месо, осолено и подправено с черен пипер, а след това свинското месо и мидите. Рачетата първо се сваряват, а след това се запържват до червено.

В останалия зехтин се запържват кромидът и чесънът, добавят се доматите и грахът, а след това шафранът, черният и червеният пипер, дафиновият лист и солта. Бульонът се кипва и в него се добавя оризът, вари се 25 мин, след което се изсипва в тава, добавят се нарязаните чушки, върху тях се разстилат изпърженото месо и морските дарове, запича се още 15 мин. Поднася се с тавата.

 

Андалуско гаспачо

 

Време за приготвяне - 10 минути

4 порции

 

Продукти

50 г бял хляб от меката сърцевина без кората

4 бр. средни по големина домата (380 г)

1 бр. среден размер краставица

1 майонеза

2-3 с.л. оцет

1 ч.л. захар

кубчета лед

Подправки:

1 с.л. магданоз

сол

черен пипер

 

Приготвяне

Доматите се попарват и обелват, като най-големият се смесва с накиснат и отцеден хляб и се разбива в миксер. Майонезата се разбива с оцета и се добавя към сместа от хляба и домата. Добавя се 1/2 л. вода, посолява се, подправя се с пипер, захар и накълцан лук. Останалите домати и краставицата се нарязват на кубчета и се слагат в супата. Посипва се с магданоз и се поднася с кубчета лед.

 

Песто де Ла Манча

 

Време за приготвяне - 60 минути

6 порции

 

Продукти

100 г пилешка шунка

2 бр. средни по големина патладжана или тиквички (1 кг)

4 бр. червени чушки (480 г)

2 бр. глави кромид лук (220 г)

10 бр. средно големи домата (1,25 кг)

4 бр. твърдо сварени яйца

50 мл зехтин или кокосово масло

Подправки:

1/4 китка магданоз

сол

черен пипер

 

Приготвяне

В зехтина на тефлонов тиган се запържват ситно нарязаните шунка, кромид и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета, чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите, предварително попарени и обелени, магданозът и ястието къкри още 30 мин. на слаб огън. Готовото песто се сервира, декорирано с кръгчета твърдо сварени яйца.

 

Чуроз

 

Време за приготвяне - 30 минути

6 порции

 

Продукти

2 ч.ч. вода 

250 г пресято брашно

1 ч.л. сол

олио за пържене

 

Приготвяне

Смесете водата и солта и я сложете в тенджера на котлона. Когато заври изсипете брашното наведнъж, и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица, до получаването на тесто. Отдръпнете от огъня и продължете да бъркате, до хомогенност. Сгорещете мазнината. Оформете от тестото плитки и ги увийте като катарама. Пържете до златисто. Изваждайте поничките с решетъчна лъжица и отцедете добре върху кухненска хартия. Сервирайте ги горещи, поръсени с пудра захар.

 

Тортила

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

Продукти

4 средни картофа, обелени и фино нарязани

6 яйца

1 глава лук, накълцана на ситно

1 зелена чушка, нарязана на ситно

150 мл.зехтин

сол

 

Приготвяне

Изпържете картофите в мазнината. В същата мазнина изпържете лука и чушката, докато омекнат. Отцедете зеленчуците добре върху кухненска хартия. Разбийте яйцата в купа и подправете със сол и черен пипер, на вкус. Добавете картофите и зеленчуците и объркайте всичко добре. Пържете в тиган с малко мазнина, на среден огън, като омлет. Когато тортилата се захване отдолу, намалете огъня и сложете капак на тигана. След около 10 минути, с помощта на голяма плитка чиния, обърнете омлета. Пържете още няколко минутки, до готовност.

 

Бяло гаспачо

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

100 г обелени бадеми

4 филии бял хляб (без кората)

3 ск. чесън

75 мл зехтин

600 мл вода

2 с.л. оцет

1/2 вр. магданоз

сол

 

Приготвяне

Хлябът се накисва за 30 минути във вода. След това заедно с бадемите и чесъна се пюрира, като същевременно се налива на тънка струйка зехтин, така че да стане хомогенен крем.

Добавят се водата и оцетът и се пюрира до хомогенизиране. Овкусява се със сол.

Оставя се да се охлади добре в хладилник (2 - 3 часа), след което се сервира, поръсена със ситно нарязан магданоз.

 

Яхния от риба тон „Мармита”

 

Време за приготвяне - 60 минути

8 порции

 

2 кг картофи (червени)

1 кг филе от риба тон

75 мл зехтин

2 глави лук

2 ск. чесън

1 зелена чушка

1 сушена люта чушка

1 ч.л. червен пипер

морска сол

 

Приготвяне

Сушената чушка се слага да кисне в гореща вода за около 20 мин. След това се изважда, почиства от семките и дръжката, обелва се и месестата част се оставя.

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Рибата тон се нарязва на хапки и се посолява.

В подходяща тенджера се загрява зехтинът, след което се добавят нарязаният на ситно лук, месото от сушената чушка и нарязаната на ивици зелена чушка. Задушава се около 5 мин., като се бърка.

Добавят се картофите, червеният пипер и се овкусява с малко сол. Залива се с вода, така че съставките да са покрити с около 4 см. вода. Оставя се да заври, след което се намалява и се оставя да къкри докато картофите са готови (около 30 мин.).

Добавя се рибата тон и се оставя да ври около 10 мин., след което се сваля от котлона и се оставя да престои 30 мин. 1-2 картофа от яхнията се смачкват с вилица и ястието се разбърква, за да се придаде консистенция на бульона.

Сервира се горещо в дълбоки чинии или широки купички.

 

Нуга по каталунски

 

Време за приготвяне - 40 минути

4 порции

 

1.5 ч. мед

2 яйчни белтъка, стегнато разбити

200 г бадеми, печени

100 г лешници, печени

готварска оризова хартия

 

Приготвяне

Медът се загрява в дебелостенен тиган на средна температура. Бърка се с дървена лъжица, докато започне да завира, след което се сваля от огъня. Продължава се да се бърка и се добавя яйчният белтък, след което се връща обратно на котлона. Бърка се докато се сгъсти, след което се добавят предварително загретите ядки.

Сместа се разстила върху оризовата хартия, подравнява се и се покрива с втори лист хартия. Отгоре се слага някаква тежест и се оставя да изстине.

 

 

Напиши коментар »
(8)
Hola,ne znam koi vi e kazal tezi recepti no ste v palna zabluda.Pra ella nqma-ima PAELLA,a gaspachoto koeto opisvate edva li nqkoi she go opita.Jiveq v Andalusia i sam ypravitel na CHIRINGUITO restorant na plaja s 100 mesta..Sravnqvaite recepti predi da gi predlagate za publikacii
....Za dobavka tova koeto e na kartinkata po gore eeee portugalsko i se na richa AROZ DE MARISCO ama te i snimkite vi ne sa avtentichni. NO MORE COMENTS HIRMANOS
Благодарим за информацията. Рецептата ни се казва "Паеля" и не разбираме какво имате предвид, защото и вие твърдите, че се казва така. Каква е грешката тогава? А снимката е само илюстративна и на морски дарове. Никъде не твърдим, че е на някое ястие и не разбираме какво ви притеснява. Очакваме отново да ни пишете и благодарим за интереса.
Nicely put. Appreciate it! bezahlt krankenkasse cialis cialis generic qual o mais eficiente cialis ou viagra buy cialis online
Incredible all kinds of fantastic facts! cialis purchase in uk generic cialis cialis ataque cardiaco cialis generic
Terrific stuff. Kudos. cialis diario cadastro cialis generic cialis bad side effects buy cialis online
Very good info, Kudos. cost of cialis generic cialis prices cialis besser als viagra generic cialis
Да си кажа честно една приятелка ми препоръча диетичния спрей,веднага го поръчах,мъжът ми също ме поддържаше - резултатите не закъсняха!Много се радвам ,че не се мъчих с разни диети,каши,листа от зелка,елда и др.такива щуротии.Дебеланки ,не се отчайвайте !Има вълшебна пръчица,която ще ви помогне отново да живеете !http://bit.ly/2p1tJi2
Вашето мнение
Код за сигурност:
Свински пържоли „Ню Йорк” Свински пържоли „Ню Йорк”
Увийте две ленти от бекона около външния край на всяка пържола и ги забодете с клечки за зъби....
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.