Зехтинът – полезен ли е наистина

Зехтинът – полезен ли е наистина Лакомник

Маслиновото олио не вреди, ако консумирате само лъжица дневно

Зехтинът – полезен ли е наистина
Автор:Лакомник

Медицински факт е, че нито един вид олио, дори зехтинът, не бива да се смята за здравословна храна. Течните масла, независимо дали са с растителен или животински произход, са сред най-калоричните храни. Диета, включваща високи нива на зехтин, влияе неминуемо на нивото на телесни мазнини, което води до богат списък от заболявания, предимно на сърдечносъдовата система.

 

Сред най-разпространените заблуди за употребата на зехтин е, че мононенаситените мазнини в него са по-добри за здравето от наситените в други видове олиа. Само по себе си, твърдението е вярно, но има нужда от допълнително разяснение: „по-добро“ не е равносилно на „добро“. Човешкото тяло няма необходимост да поглъща подобни мазнини с храната си. Единствените мазнини, които са „есенциални“, тоест тези, които не могат да бъдат синтезирани от организма ни, са късоверижните омега-6 и омега-3 полиненаситени мастни киселини – от рибата например.

Зехтинът е беден източник на омега-3 мастни киселини - толкова беден, че за да се набави необходимата им за организма дневна доза, е необходимо да се погълнат над 200 милилитра зехтин или една пълна чаена чаша за деня. Това количество дава около 1800 калории и 30 грама наситени мазнини. Зехтинът съдържа 14% наситени мазнини, което означава, че ако се приема всеки ден, се поглъща двойно по-голяма доза от тях, отколкото се препоръчва от Световната здравна организация.

Зехтинът е по-здравословен от маслото или слънчогледовото олио, но той е само добавка към храната. Специалисти диетолози препоръчват да не се консумира повече от една супена лъжица зехтин на ден.

Още по темата
Още по темата
Средиземноморието пленява с дъх на зехтин
Море, слънце, зехтин. Тези три думи веднага напомнят за Средиземно море и прекрасните кътчета по бреговете му, както и кулинарията. На всяко от тях ще откриете...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц