Здравословното хранене било закон в Елада и Египет

Здравословното хранене било закон в Елада и Египет Лакомник

Водата на фараоните се преварявала

Здравословното хранене било закон в Елада и Египет
Автор:Лакомник

Хранене по пет пъти на ден, задължително присъствие на супа и салата в менюто, достатъчно течности, по-малко захар и сол. Това са само част от днешните постулати на здравословното хранене. Оказва се обаче, че подобни правила е имало дори по време на първите лекари в античността. Когато Елада и Древен Египет били в своя апогей, правилата за здравословен начин на живот са били като закон за всеки жител. Въпреки че лечителите по онова време не са разполагали с модерните средства за изследвания както на хората, така и на храната, която са ядяли, те са можели да кажат кое на трапезата е вредно и кое не. И са спасявали десетки животи всеки ден. Но ето и конкретните им съвети.

Елада – Вътрешно заглавие

Един от основните проблеми в Древна Гърция е била хигиената. Затова бързо се е взело решение да се направи система, така че да има течаща вода. Тя обаче не стигала до всеки дом. Както се случвало тогава, само богатите можели да си позволят да спазват здравословен начин на живот. Те правели повече бани, намирали начин да поддържат телесната си температура, както и да мият зъбите си. Спазвали здравословно меню, а освен това се разхождали редовно, защото вярвали, че активността ги поддържа здрави.

Дори Хипократ описва в своите записки, че бедните били и по-болни. Тъй като било скъпо да се следва неговата „Програма за здраве“, десетки страдащи от различни болежки търсели спасение при боговете. И Хипократ просто направил примитивна фитнес зала, обособил и баня, както и прост тип сауна. Той се водел по теорията на Питагор – че трябва да има умереност във всичко. И бързо създал списък от задачи, които всеки грък трябвало да изпълнява, за да бъде здрав. Всеки ден, без изключение. Задължително сутрин било да се измие лицето с вода, а зъбите да се изчистят с ментов прах. Хубаво било да се мие и главата. След това трябвало да има добро раздвижване, според Хипократ – преди изгрев. Мъжът на средна възраст бил почти задължен да извърви цели 10 стадиона на ден.

Бащата на медицината бил убеден, че менюто ни се влияе и от сезона на годината. Затова обяснявал на гърците, че през зимата трябва да се ядат сухи, но топли храни като хляб и печено месо например. В студените дни било препоръчително виното да се пие чисто. Горещата вана помагала на тялото да се затопли. Лятното меню било оскъдно. Виното – бяло и разредено. Тогава пировете били почти забранени. Напиването и преяждането не се препоръчвали в топлите месеци.

Египет – вътрешно заглавие

Египетските лекари били по-настойчиви дори от гръцките си колеги и подчинявали ежедневието на всеки от сънародниците си на хигиената и правилния начин на живот. По онова време върлували твърде много болести и било почти задължително да има някакви правила, за да не се стигне до епидемии. Може би на това се дължи и фактът, че историците определят египтяните за едни от най-здравите нации по онова време. Определено за фараоните здравеопазването е било приоритет и то поколения наред. Въпреки че и тук бани е имало само в къщите на богаташите, всеки египтянин е бил длъжен да си мие поне един път на ден.

Когато ставало дума за хранене обаче, лекарите и жреците ставали особено чувствителни. Заради високите температури, месото рядко присъствало на трапезата на местните хора. Въпреки това те обожавали гъшето месо. Подобно на днешната система, само че преди хиляди години, египтяните стигнали до извода, че храната може и да ги трови. Затова от рано определяли кои животни ще бъдат заколени за ядене. И докато растяли те били наблюдавани от група лекари. Преди да бъдат убити, се преглеждали за последно, за да е сигурно, че са напълно здрави. Накрая лекарите казвали тежката си дума – може ли да се коли даденото животно или не.

Духовните водачи обаче имали и още правила. Според тях, народът често се отдавал на преяждане. Затова започнали да организират периоди на пости. Давали на хората отвара от билката майчин лист, за да изчистят организмите си от натрупаните хранителни вещества.

Водата била основен проблем, отново заради високите температури. Затова местните хора бързо намерили начин как да я филтрират. Макар и да нямали микроскопи или да не са изучавали какво се случва при топлинната обработка, лекарите от онова време издали заповед водата на фараона да се преварява. 

Много важно за древните хора, живеещи по долината на река Нил било и съдовете им да са чисти. Те се миели всеки ден, заедно с приборите. Прането на дрехите също било честа практика. На всеки, който не приемал правилата обяснявали, че това е призив от боговете е по-добре да спазва реда.

Още по темата
Още по темата
Смокинята била богатството на Елада
Сладките плодове на смокинята, които се харесват на млади и стари, са част от нашето меню от времето на неолита, разказват историците. Ботаниците пък допълват, че тя...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.