Защитете кожата с диня

Защитете кожата с диня Лакомник

Направете си маска със свежи кайсии

Защитете кожата с диня
Автор:Лакомник

През лятото слънцето не е вредно само с топлината си, но и с ултравиолетовите си лъчи. А те са пагубни за кожата. Важното е да я защитим още преди да отидем на плажа. Изгарянията често се лекуват дълго и са болезнени. А както знаете, те са и една от най-честите причини за рак на кожата. Преждевременното състаряване пък е направо задължителен ефект.

Но понякога дори и скъпите масла не ни гарантират защита. Ако все пак сте изгорели на плажа или пък след поход в планината, можете да си приготвите няколко евтини, но много ефективни маски за лице и да се спасите от последиците. Забравете старите методи с кисело мляко и се насочете към хладилника за нещо по-освежаващо и по-ефикасно.

Много дерматолози смятат, че е хубаво да третираме наранената кожа с естествени средства. Например с лека маска от извара, бадеми и сок от диня. Ядките се смилат и се смесват с останалите съставки. Наняса се на дебел слой и се оставя за 20 минути. Изплаква се само с вода и с никакви други средства.

Лекарите често дават съвети да помагаме на кожата си с прясно изцеден лимонов сок. Преценете дали да пробвате подобен вариант. Ако изгарянето е по-сериозно, болката от щипенето на цитрусовия сок само ще ви раздразни повече и кожата ще пламне допълнително. Но ако искате да опитате този вариант, смесете сока с прясно мляко например. Според много от експертите, е подходящо в такива тежки дни, да намажете лицето си със смес от глицерин и лимон. Но както знаете глицеринът е вещество, което абсорбира водата от въздуха и я дава на вашата кожа. Сухият климат обаче ще накара мазната течност да изсмуче и минималното количество хидратиращи вещества от порите. Затова когато нанясате смес с глицерин, винаги след това минавайте по лицето си с мокра кърпа или се напръскайте с пулверизатор с вода.

Много от лекарите обаче съветват да се правят леки и лесни маски, защото е по-добре кожата да приема полезните вещества само от един продукт. Затова ако изгорите на плажа, по-добре носете със себе си половин килограм пресни и свежи кайсии. Пюре от тях ликвидира изгарянето. И то само за 10 минути.   

Още по темата
Още по темата
Силните подправки са вредни за кожата
Кафето, подправките и солта изискват специално внимание. Злоупотребата с кафе повишава склонността на кожата към разширени кръвоносни съдове, които я загрозяват. В...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Колкото и да не обръщате внимание на дребнотемието около себе си в петък и събота, то оказва влияние на настроението ви. Въпросите, които ви вълнуват най-силно, определят и поведението ви, за това бъдете деликатни и добри. В много отношения превъзхождате другите, но ако не ги привлечете с качествата си във вторник, може да ги превърнете в свои врагове. Отнасяйте се с внимание към близките си, особено ако вълненията им са свързани със здравословни проблеми. Покажете грижовност, защото хората около вас имат нужда от вашата подкрепа. Считат ви за оправна личност с висок авторитет, към която могат да се обърнат в проблемна ситуация.