Домашен козунак

Домашен козунак Лакомник
Домашен козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Стоянка Димитрова
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

250 мл вода или прясно мляко

3 яйца

150 г захар

150 г мазнина (75 мл олио + 75 г мас или маргарин)

2/3 пакетче жива мая

2 праха ванилия

кората на 1 лимон

Начин на приготвянe

Маята се размива във водата (или млякото) с щипка захар и 2 с.л. брашно, за да стане еднородна смес. Оставя се около 20 мин леко да втаса. Докато чакаме маята, приготвяме и другите продукти. Стопяваме маста и я смесваме с олиото. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме настърганата лимонена кора и ванилията. В дълбок съд слагаме пресятото брашно, правим кладенче, прибавяме яйцата със захарта, половината мазнина и накрая сместа с маята. Спазва се този ред. Месим с миксер или в машина за хляб около 30 минути. Готовото тесто слагаме в съд, завиваме с фолио и го оставяме да втасва на топло два часа и половина. След като тестото втаса, отново го измесваме и слагаме и останалата мазнина. Разделяме го на 6 равни части. От всяка правим с ръце фитил. Три от тях нареждаме успоредно един до друг, а другите три слагаме напречно на първите и промушваме шахматно. Така се образува мрежа. Четирите края на мрежата сплитаме на плитки. Тези плитки подпъхваме под мрежата и така се образува едно кълбо - това е нашият козунак. Намазваме козунака с разтвор на 1 с.л. мед, малко вода и 1 ч.л. олио. Поръсваме обилно със захар и го украсяваме с орехови ядки. Слагаме го в намазнена тавичка и после във фурната на 50 градуса, за 35 минути, да втаса отново. След това увеличаваме температурата на 150 градуса и печем 1 час. Изпечения козунак завиваме с памучна кърпа и след 3 часа е готов за консумация.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.