Диетолог №1 Донка Байкова: Бързите закуски са най-опасни и за здравето, и за талията!

Диетолог №1 Донка Байкова: Бързите закуски са най-опасни и за здравето, и за талията! Лакомник
Диетолог №1 Донка Байкова: Бързите закуски са най-опасни и за здравето, и за талията!
Автор:Лакомник

 Проф. Донка Байкова е най-известният български диетолог. От години дава безценни съвети за здравето ни в областта на храненето. Автор е на повече от 300 научни публикации. Преподава в Медицинския университет в София. Вестник "Лакомник" я потърси само дни преди началото на най-отпускарския месец август. Както е известно, по морето ни дебнат десетки опасности.

 - Професор Байкова, сега е сезонът на почивките, но и на летните вируси. От какво да се пазят хората по морето? Как да познават неизрядните търговци, които могат да им продадат негодна храна?

- Трябва да се пазят и да не купуват бързи закуски и лакомства от случайни търговци. Трябва да им покажат разрешително за този вид дейност, но мисля, че не винаги имат такова. Говорим за продаващите гевреци, варена царевица, сладоледи от колички или ръчни чанти... Това е много рисково. На второ място не купувайте мляко от тротоарите. Нищо, че рекламата е, че то е направо от кравата, собствено производство. Това е бързо разваляща се белтъчна храна. Освен това не знаем в какви бутилки се предлага - дали са чисти например. Често пъти те са пластмасови, което означава, че самата опаковка е в риск, заради това, че е употребявана. В тези бутилки микроорганизмите се развиват много по-бързо. Не знаем дали самата крава не е била болна. Каквато и микрофлора да има, т.е. бактериално замърсяване, при високите температури бактериалното число се увеличава многократно и изключително бързо стига до сериозен рисков фактор за стомашно-чревното здраве. Баналните инфекции могат да предизвикат диария. Но ако това е салмонела, или недай си Боже най-честата - стрептококова инфекция, тя протича много тежко.

- Защо?

- Организмът се справя много трудно с нея и има цялостно неразположение. На следващото място като опасна трябва да определим и рибата, която се предлага от разносни търговци. Не се знае кога е уловена и дали дълго е седяла на високи температури. Тя трябва да е с лъскава повърхност, очичиките й да са ясни, а не мътни. Трябва и хрилете да имат червен цвят, а не кафеникав. И най-вече мирисът трябва да е свеж - на море, а не на амоняк. Ако рибата е от втория случай, това означава, че са започнали процеси на развала. Т.е. ензимните системи трансформират мускулната тъкан на рибата в амоняк и той се усеща лесно. Не бива да се купуват меса от пазарите, както и яйца. Рисковано е дори да си вземете торта или пастичка ако тя не е извадена пред вас от хладилна камера. Внимавайте и когато сядате да хапвате в капанчетата. Дори и най-лекият дъх трябва да ви откаже от скарата например. Не рискувайте! Това се отнася дори и за пържената цаца. Самата аз станах жертва на подобно отравяне миналата година. Купих си цаца от морската градина на един голям град по Черноморието. И няколко часа по-късно получих невероятно чревно разстройство. Рибата е солена, маскирана е. Нищо, че е фритюрниково пържена, тя пак е опасна. Защото се съхранява неправилно. В крайна сметка тя не се пържи пред нас, а само се притопля.

- Кога тялото ни е по-уязвимо към стомашно-чревните инфекции - когато имаме няколко дни жеги или както в момента се редуват горещина и дъжд?

- Високите температури са тези, които правят продуктите бързо развалящи се. Дори ако сами си сготвим нещо, не можем да го съхраним повече от три часа извън хладилник. Когато времето е променливо обаче човек е с лабилни адаптационни механизми. С други думи - не може да се приспособи толкова бързо, колкото се сменя времето. Затова се смята, че неговата имунна защита не е в пълна сила.

- Значи е по-безопасно да се храним само в хотела си?

- Искам да отправя едно предупреждение. Хората, които почиват на база ол инклузив трябва да внимават. Често пъти в асортимента на сутрешните закуски присъстват едни и същи майонезени салати, предлагани няколко поредни дни. Причината е, че остават и на другта сутрин се пускат отново. Там има и месни изделия като колбаси и меки салами. Те също се развалят бързо.

- Сега ли е времето за диети?

- Сезон за диети няма. Сега искаме да отслабнем, защото се разсъбличаме и желаем да премахнем несъвършенствата си. Друг стимул да започнем сега с диетите е, че имаме истински рог на изобилието по отношение на плодове и зеленчуци. Много по-лесно ни е да направим която и да е разтоварваща програма. Освен това и тялото ни ни помага. Защото апетитът определя потребностите. Например сега не ни се ядат зимните храни като колбаси, наденички, капама или свинско с кисело зеле. Организмът ни се е погрижил да свалим няколко килограма само със сезонния си начин на хранене.

- Колко е полезно да се печем на слънце и колко да сме във водата, когато отидем на море?

- Ако са чисти морските води, това е вид закаляване. Те са със здравословни температури. Аз се чудя на майките по плажа, които дават на децата си да се къпят само две или три минути. Напротив, можем да си позволим да останем във водата толкова, колкото сме на слънце. А то е най-силно в средата на деня и има голям риск. Ултравиолетовите лъчи проникват перпендикулярно в атмосферния въздух и идват при нас. Така се създава риск от две неща - топлинен или слънчев удар. Както и изгаряния. Затова стойте на плажа само до 10,30 - 11,00 ч. Трябва да се носят шапки и защитни лосиони. Подходящи са и следобедните часове. А тогава и водата е още по-топла. Разбира се, не бива да влизате в морето на всяка цена. Затова следете флаговете и останете на брега, когато е опасно. В едно спокойно море обаче няма причина да не влизате. В две трети от времето пусках собствените си деца да се къпят във водата. Сега позволявам същото и на внучето си, което е на четири годинки. Разбира се, само в плитката част, до брега. Но така се калява.

Напиши коментар »
(3)
Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0": captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another categories of captchas, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms. Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube. See you later! XRumer201707
Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0": captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another categories of captchas, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software. Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube. See you later! XRumer20170717
Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0": captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another size-types of captchas, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software. Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube. See you later ;) XRumer20170718
Вашето мнение
Код за сигурност:
Чушлета с крема сирене и бекон Чушлета с крема сирене и бекон
Предварително загрейте скарата. Почистете и разделете чушките на половинки. Разпределете крема...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Търпението ви е поставено на изпитания. Искате бързи резултати, а действията на хората ви изнервят, защото са бавни и непродуктивни. В същото време се опитайте да осъзнаете, че не можете да влияете на всичко в този живот. Оставете децата си да следват собствения си път на развитие в първите дни на периода. Не трябва да се страхувате за репутацията си, тя няма да пострада, ако се отклоните малко от пътя и покажете желание за компромиси и отстъпки в понеделник. Не може винаги да става това, което вие сте решили.