Да хапнем на брега на Бяло море

Да хапнем на брега на Бяло море Лакомник

Ленедарните рецепти на Елада са неповторими

Да хапнем на брега на Бяло море
Автор:Лакомник

Най-естествена комбинация между морски дарове и традиционни месни ястия можете да откриете в Гърция. Вековните рецепти са еталон за добра кухня навсякъде по света. Легендарната салата дзазики е само един от примерите. Лесно можете да си забъркате кебап от риба, а защо не и да запържите калмали с узо?

 

Гирос

Необходими продукти:

За питката:

500 г брашно

1 пакетче суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

100 г заквасена сметана

2 с.л. кисело мляко

2 жълтъка

3 с.л. олио

За плънката:

300 г свински котлет

50 мл червено вино

2 с.л. зехтин

2 дафинови листа

1 ч.л. сол

2 скилидки чесън

1 ч.л. сух риган

1 зелена салата

1 глава червен лук

1/2 домат

1/2 кофичка кисело мляко

1 с.л. наситнен копър

2 скилидки чесън

1 с.л. оцет

Начин на приготвяне: Първо правим марината за месото. Слагаме виното в тенджера и добавяме скиидките чесън, които са смачкани предварително. Добавяме дафиновия лист, както и ригана, солта, зехтина и разбъркваме добре. Взимаме месото и правим няколко разреза. Слагаме го да се маринова за поне един час. През това време правим питката. Маята се разваря в малко вода, поръсва се със захар и 1 ч. л. брашно. Забъркваме и оставяме за 10 минути. След това добавяме и останалото брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците, олиото. Внимателно замесваме на тесто. Оставяме го да втаса. Разделяме го на топчици и ги разточваме на питки. Печем при сгорещена фурна за пет минути. Месото се вади от маринатата и се завива на руло. Печем и него, но при 200 градуса за 20 минути. От време на време поливаме с маринатата. Когато стане готово го нарязваме на дребни парчета. След това идва ред на соса. Прави се от киселото мляко, в което се добавя чесъна, копъра, оцета, както и домата. Посоляваме и добавяме и лука. Във всяка питчица слагаме първо лист маруля, след това месо и накрая от лука. Поливаме със соса и завиваме на руло.

 

Дзадзики

Необходими продукти:

1 краставица

500 г кисело мляко

3 скилидки чесън

4 листа мента

60 мл зехтин

1 лимон

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Настъргваме карставицита.  Пресоваме чесъна. Нарязваме ментата на много ситно.  Омесваме и разбъркваме добре. Сервираме след като салатата е престояла в хладилника поне 2 часа. Едва тогава е моментът да добавим наситнените орехови ядки, както и листата мента.  

 

Калмари с узо

Необходими продукти:

500 г калмари

2 с.л. зехтин

2 с.л. сусам

узо

1 с.л. черен пипер

2 скилидки чесън

6 пера пресен чесън

25 г аншоа

босилек

1 с.л. магданоз

2/3 ч.ч. рибен бульон

2 ч.л. лимонов сок

сол

Начин на приготвяне:

Калмарите се пържат предварително. След това се нарязват на ивици. След това в нов зехтин се запържа и сусама, както и нарязания на ситно лук. Към сместа се добавя аншоата и се поръсва с босилек и магданоз. Заливаме с бульона, лимоновия сок и добавяме узо на вкус. Оставяме да къкри за 10 минути.

 

Рибен кебап

Необходими продукти:

800 г рибно филе

5 с.л. зехтин

3 моркова

4 домата

3 глави лук

1 ч.ч. вино

дафинов лист

1 с.л. брашно

черен пипер

1 лимон

масло

оцет

маслини

Начин на приготвяне: Рибата се овкусява със сол и оцет. Слагаме я да се вари в поне литър и половина кипяща вода. Добавяме и малко сол в нея. Оставяме да се вари 10 минути. През това време наситняваме лука, морковите и доматите. Задушаваме ги в мазнината, докато влагата напълно се изпари. Посоляваме и поръсваме с малко брашно. Прецеждаме рибата. От бульона и половината вино правим сос. Когато той кипне, добавяме рибата, подправките, маслините и лимона.  Едва пет минути по-късно добавяме и останалото вино. Ври още десет минути. Добре е гарнитурата да е варен ориз.

 

Критараки с пиле

Необходими продукти:

300 г критараки

4 пилешки бутчета

1 глава лук

1 чушка

2 моркова

3 с. л. зехтин

магданоз

черен пипер

босилек

сол

Начин на приготвяне: Запържваме бутчетата от двете страни. Нарязваме на ситно зеленчуците и добавяме и тях. Когато омекнат,доливаме гореща вода, подправяме и оставме да се вари, докато месото е напълно готово. Вадим вареното месо. В останалата течност добавяме  критаракито. Това е гръцки продукт, който на външен вид прилича на ориз, но на вкус и по състав прилича на макарони. Можем да го заместим с ориз или някакъв вид паста. Варим на умерен огън за 5 минути. Прехвърля ме го, заедно със зеленчуците при бутчетата. Заливаме с останалата течност. Печем в предварително загратя фурна до 200 градуса. Запичаме. Преди да поднесем, поръсваме с босилек. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.