Да си оближеш пръстите в Чили

Да си оближеш пръстите в Чили Лакомник

Морските дарове и царевицата са на първо място

Да си оближеш пръстите в Чили
Автор:Лакомник

Чилийската кухня и култура са колкото познати, толкова и екзотични. Южноамериканската страна се простира на тънка ивица по континента и е приютила на територията си близо 600 вулкана. Океанът пък дава на местните хора много и различни видове риба и морски дарове. Основна част от менюто на чилийците е и царевицата. За готвене се използват дори и листата й.

 

Тиквени палачинки

Необходими продукти:

200 г тиква

4 с.л. олио

брашно

мед

Начин на приготвянеСваряваме тиквата и я смачкваме на пюре. На друго място правим кладенче от брашно и в изливаме загрято олио. Едва тогава смесваме с тиквата. Замесваме и добавяме по малко брашно. Продължаваме така докато се получи твърдо тесто, за да можем да го разточим. С чаша правим кръгчета по листа тесто. Пържим ги в сгорещено олио. Поднасяме с мед. 

Пиката  

Необходими продукти:

400 г телешко месо

200 г свинско месо

2 глави кромид

1 зелена чушка

3 домата

600 г картофи

олио

1 свински колбас

майорана

кориандър

сол

10 маслини

нарязан магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага. 

 

Сос

Необходими продукти:

8 домата

4 глави кромид лук

1 лютива чушка

1/4 ч.ч. вино

1 с.л. пудра захар

канела

сол

2 с.л. вода

Начин на приготвянеНарязваме лука на ситно, както и доматите и чушки. Поръсваме ги с оцета, захарта и канелата, посоляваме. Задушаваме ги на тих огън, докато омекнат. След това се претриват през сито, прибавяме и водата. Варим десетина минути и разбъркваме през цялото време.   

 

Мус  

Необходими продукти:

1/2 кг сушени кайсии

300 г захар

1/2 кг каша от царевично брашно

400 мл сметана

2 с. л. Желатин

Начин на приготвяне: Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.

 

Шишчета

Необходими продукти:

36 едри скариди

зехтин

1 скилидка чесън

1 с. л. нарязан магданоз

1 с. л. нарязан кориандър

сол

млян черен пипер

1 ч. ч. печурки

1/2 к. ч. бяло вино

Начин на приготвяне: Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.