Данчо Йовчев луд по мусаката

Данчо Йовчев луд по мусаката Лакомник

Всеки килограм на халките носи болка, казва ветеранът

Данчо Йовчев луд по мусаката
Автор:Лакомник

Заместник-министърът на спорта Йордан Йовчев обожава както мусаката, така и родната туршия. Като всеки истински българин, той не можел да се откаже и от киселото зеле. 

Въпреки че си мислите, че докато е бил на халките е трябвало да пази идеално тегло със зверски диети, това не е така. Данчо си позволява да похапва от всичко. Само внимава за количествата. “Ограничавам количествата”, казва Данчо. Много от неговите колеги в спорта, а и извън него, разказват, че Йовчев бил любител и на много храни, които се определят повече като вредни - наденички, пържени яйца и т.н. Не отказвал дори и бекон. Но желязното му правило за количествата винаги влизало в сила.

“Всеки килограм означава болка, най-вече в ставите, и по-трудно движение. Не си толкова похватлив и експанзивен”, разказва той и допълва, че преди тренировка не слага и залък в устата си.

Освен това спортистът се гордее и с факта, че никога през живота си не е взимал добавки. “Винаги съм смятал, че тренировките са достатъчни”, споделя той. Никога не забравя и любимото си ястие от детството. “Обожавах филийки с масло и чай”, разказва Йовчев.

В началото на миналата година той постави край на своята уникална и легендарна кариера. Йовчев беше национален състезател на страната повече от 23 години. Яви се на рекордните 6 олимпиади, като с всяка следваща печелеше все повече и повече сърцата на хората. “Не подценявам златото, но това, че ще имам едно желязо повече вкъщи, няма да ме радва повече от обичта на хората”, казва той по повод факта, че така и не успя да вземе златен медал от олимпиада. За много от нашенците той ще си остане победител. Някои дори бяха убедени, че той трябва да продължи да се състезава. “Несериозно е на 40 години да продължавам в активния спорт. Усещам, че не мога да дам повече. Единственото ми желание вече е да мотивирам младите хора да се занимават със спорт - какъвто и да е, само да се движат”, разказва Данчо и се опитва да постигне мечтата си сега, когато е заместник-министър на спорта. Смята за една от най-големите си победи фактът, че е спомогнал за това България да спечели домакинството на Европейското първенство по гимнастика, което се провежда в момента у нас.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.