Гримовете се превърнали в престъпление

Гримовете се превърнали в престъпление Лакомник

Аспазия написала наръчник "Трактат за грижите за красотата"

Гримовете се превърнали в престъпление
Автор:Лакомник

Червилото било на особена почит по древните земи на юг от нас. Според един мит, Зевс поискал от Парис да каже коя е най-красивата според него богиня сред Хера, Атина и Афродита. Той избрал последната. Останалите две богини обаче веднага обвинили победителката в лъжа - явила се пред Зевс и Парис с червило.

За да приличат на Афродита, гъркините ползвали, както апетитни цветове за устните си, така и други видове грим масово. За да подчертават очите и веждите си, те използвали сажди и други багрилни смеси. Имало популярна спирала по онова време, направена от сажди, яйчен жълтък, червено вино и смола.

Но гримът се оказал проблем в древното общество. Започнали оплаквания от страна на... мъжете. Законодателят Солон от Атина се опитал да прокара закон и да забрани на жените да се явяват гримирани на публични места. Според него разкрасените хубавици по улиците водели до оглупяване на мъжете. Изненадващо, но Сократ го подкрепил. Те дори дали за пример създателката на първата книга за красота в света - хетерата Аспазия. Тя написала наръчник "Трактат за грижите за красотата". Следвайте собствените си съвети, тя пленила сърцето на Перикъл. Двамата противници на козметиката и грима обяснявали, че дори и на 40 години тя изглеждала във "възрастта на любовта", което те смятали за недопустимо.  

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.