Грахът пише собствена история

Грахът пише собствена история Лакомник

Растението е чест гост на кралските трапези. Това е първата в света консервирана храна

Грахът пише собствена история
Автор:Лакомник

Грахчетата са онези малки зелени топчета, които се харесват на почти всеки лакомник. Използваме ги за супи и десетки вкусни ястия с месо и зеленчуци. В действителност обаче, за ботаниката растението е по-скоро плод.

Грахът е основна част от менюто на хората още от времето на неолита. Предшествениците ни бързо са разбрали колко е хранителен. И може би по същата причина той се появява дори в Библията. Още по-рано пък попада сред любимите и предпочитани ястия от египтяните, гърците и римляните. 

Според историците първите растения са открити в района на Хималаите. Интересен факт от историята на граха е, че чак до XVI век той се е употребявал в различни манджи само сушен. И светът щял да продължи така да приема растението, ако не се появили авантюристи сред италианските градинари. Те направили редица опити и накрая селектирали сортове, които били по-вкусни в сурово състояние. Знае се, че крал Луи XVI бил силно впечатлен от качествата на граха. И си поръчвал да му готвят редовно по някоя манджа с него. Приготвяли му какво ли не, само и само да утолят кралския му глад. Той се радвал на наистина всеки специалитет с уникалния продукт. По тази причина скоро монархът заповядал да се засадят големи масиви с грах в градините на Версай.

Пресните грахчета се превърнали в истинска лудост на Стария континент и започнали да се хапват масово от бедни и богати. Стават задължителни за всяка официална вечеря, особено в средите на елита.

Но грахът се оказва важен гост дори на трапезата в Новия свят. Историци разказват, че американският президент Томас Джеферсън бил луд по малките зелени грахчета и всяка година организирал фермерско състезание, в което победител ставал този, който най-рано изкара реколта.

Не можем обаче да пропуснем и най-важната роля на граха за живота на хората. През XIX век един монах на име Йохан Мендел или както е църковното му име - Грегор, започва да прави експерименти. Използва най-често растения от манастирската градина в Брюн, Австрия. Благодарение на напредничавия му ум, той поставя основите на науката генетика. Доста години по-късно резултатите от изследванията му остават спорни, докато накрая са категорично доказани. Интересното е, че Мендел прави своите открития точно 6 години след като се проваля катастрофално на изпит за учител. Най-слабите оценки получава по биология и геология.

Оказва се обаче, че това е само една спирка в славната история на граха. Защото той помага на хората да постигнат и още нещо, нечувано за времето си. Оказва се, че той е и първата в света храна, която е била консервирана и продавана в метални кутии.

Кулинарите в Европа обаче се сблъскали и с един проблем - не знаели какво да правят с шушулките. Така и не им намерили приложение. За това обаче се погрижили техните колеги от Китай. В Поднебесната империя изнамерили рецепти за готвене само на шушулките на растението, които били на повече от 2000 години. 

В днешния свят на полуфабрикати обаче, едва 5% от събирания всяка година грах се продава пресен. Основната част от растението се предлага само замразено. Така се запазва голяма част от наличния в него натрий. Оказва се, че е пълен и с още десетки витамини, а калориите са по-малко дори от тези в боба.

Зелените зрънца са незаменими в този период от годината, защото са едно от най-добрите безлекарстени средства за лечение на умората. Растението буквално кара тялото ни да произвежда повече енергия.

След като векове наред граха ни е и помагал в различни ситуации и е бил в основата на научни и хранителни революции, сега той е оръжие срещу бича на нашия век - рака. Съдържа много вещества, които блокират свободните радикали и намаляват риска от образуване на тумори. Нищо чудно в бъдеще да се окаже основа и за дългочаканата ваксина против онкологични заболявания. 

Още по темата
Още по темата
Ризото с грах
Кипнете бульона с 300 мл от водата. Запечете граха като го поръсите за 2 с.л. вода за 4 минути на много слаб огън. Разбийте 1 1/2 от граха в блендер заедно с 1/4 с.л....
Напиши коментар »
(1)
wh0cd676511 retin-a generic for avodart amoxil 500 mg buy stromectol tadalafil cialis canadian pharmacy cipro
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
В семейните ситуации можете доста решително и безкомпромисно да промените нещо. Това „нещо“ ще носи както съзидателен, така и разрушителен характер. В по-добрия случай това може да бъде преместване на самотен човек в друг регион. Може да бъде скъсване на отношенията с приятел. Вашите стари житейски планове могат да бъдат съкрушени или решително променени. По-силно тази тенденция действа върху вас в петък и събота. Постарайте се да я насочите в желаното русло и се пазете. Възможни са и здравословни неразположения, през които ще преминете бързо.