В Малта хапват крехки мръвки

В Малта хапват крехки мръвки Лакомник

Най-много се готви с телешко и заешко месо

В Малта хапват крехки мръвки
Автор:Лакомник

Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населеното място на континента. Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия.

Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко. Ето и други типични рецепти.

 

Заек със зеленчуци

 

Продукти

1 заек

1/4 кг картофи

4 моркова

2 ч. ч. червено вино

4 ч. ч. вода

4 ч. ч. доматено пюре

дафинов лист

Приготвяне

Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставяме да се охлади. Обезкостяваме и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета.  Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.                 

 

Брачиоли

 

Продукти

800 г телешко бонфиле

сол

черен пипер

100 г галета

3-4 скилидки чесън

150 г салам

100 г твърдо сирене

50 г пармезан

2 стръка пресен лук

1/2 връзка накълцан магданоз

100 мл зехтин

1/3 ч. ч. червено вино

1/2 ч. ч. телешки бульон

Приготвяне

Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме ги със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слагат се нарязаното на кубчета сирене и настърганият пармезан.  Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час.  Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.                 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.