В Египет се хапва ориз и месо

В Египет се хапва ориз и месо Лакомник

Хлябът замества приборите

В Египет се хапва ориз и месо
Автор:Лакомник

Египетската кухня е една от най-особените в света. Често не се харесва на чужденците. В нея най-често присъства ориза, месото и зеленчуците. Основната разлика от нашите ястия, че там храната се яде само с помощта на хляба – не са необходими прибори, освен за супа. Последната е неизменна част от менюто. Въпреки високите температури, на трапезата често се слага и ястие, подобно на нашите сарми. Готви се и с много телешко месо. Можете да видите и много египтяни сутрин да хапват сандвич от хляб и кюфте от нахут. Там на почит е и пърженият боб, който се сервира в какви ли не комбинации.  

 

Салата 

Необходими продукти:

1 краставица

1 глава кромид лук

200 г сирене "Фета"

3 с. л. зехтин

сокът на 1/2 лимон

щипка черен пипер

2 с. л. нарязана прясна мента

2 с. л. копър

2 с. л. магданоз

Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и я почистваме от семената. Нарязваме я на дебели парчета. Обелваме  лука и го нарязваме на ситно. Намачкваме сиренето в купа с вилица и разбиваме със зехтина и лимоновия сок. Подправяме с черния пипер. Смесваме с краставицата, лука и зелените подправки. Поднасяме веднага.

 

Кебап

Необходими продукти:

4 резена бял хляб без кората

1-2 скълцани скилидки чесън

700 г овча кайма

3 с. л. нарязан магданоз

1 яйце

1 глава нарязан кромид лук

1 и 1/2 с. л. кимион

щипка сол

щипка чили пипер

За соса:

1 бурканче консервирана царевица

8 дребни домата

1 глава кромид

2 с. л. листа от пресен кориандър

сокът от 1 лайм

1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне: Най-хубаво става ако направим кебапа на дървени шишове. Преди да ги ползваме, ги натопяваме във вода. Така няма да горят по време на печенето. В купя слагаме 6 с. л. вода. В нея накисваме натрошения хляб с чесъна и с вилицата го правим на пюре. Добавяме каймата, магданоза, лука, както и разбитото яйце. Овкусяваме с подправките. С мокри ръце правим 24 еднакви кюфтенца. Нанизваме по три на шиш. Нареждаме готовите шишове върху загрят и намазан с мазнина грил. Печем не повече от 12 минути като през това време периодично ги обръщаме. След това правим и соса. Взимаме царевицата, отцеждаме я от водата. Към нея добавяме нарязаните на дребно домати, ситно нарязания лук, листата от кориандър, като и сока от лайм и зехтина.

 

Асида 

Необходими продукти:

500 г лешници

1 л вода

200 г брашно

250 г кристална захар

За млечния крем:

1 л прясно мляко

4 жълтъка

150 г брашно

350 г кристална захар

За украса:

цели фъстъци и лешници

Начин на приготвяне: Запичаме лешниците и ги смиламе.  Заливаме ги с вода, прецеждаме ги през марля. Полученото разбъркваме с брашното и захарта. Оставяме ги да се варят на бавен огън. Трябва да ги бъркаме постоянно. Разбиваме жълтъците със 100 гр захар. Смесваме ги със студеното мляко, брашното и останалата захар. Сместа изсипваме при жълтъците. Варим на тих огън докато се получи кремообразна смес. Бъркаме постоянно. Така приготвеното лешниково тесто се изсипва в купа и се оставя в хладилника. Когато започне да се сгъстява и да се изстудява, добавяме и приготвения крем. Украсяваме с фъстъци и лешници. 

                        

Египетски курабии

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно

150 г масло

1/3 ч.ч. портокалов сок

100 г счукани ядки (бадеми, лешници, фъстъци)

1 ч.л. канела

3 с.л. захар

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. В него правим кладенче и вътре изсипваме разтопеното масло и сокът. Правим тесто. Оформяме топки. Във всяка правим дупка и сипваме сместа от ядките, канелата и захарта. Курабиите слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна. Вадим и поръсваме с пудра захар. 

 

Пълнени патладжани

Необходими продукти:

600 г патладжани

400 г овче месо

100 г кашкавал

100 мл олио

300 г домати

1 глава чесън

Червен пипер

Черен пипер

Магданоз

Сол

Начин на приготвяне: Взимаме патладжаните и ги измиваме добре, почистваме от дръжките и режем по дължина на две половини. Издълбаваме ги. Посоляваме леко всичко. След половин час вече можем да ги готвим. Нарязваме на ситно вътрешността, която сме извадили. Задушаваме я в половината от олиото и смесваме със смляното  месото. Посоляваме, прибавяме пипера и счукания чесън.  С тази смес пълним половинките. Нареждаме в намазнена тава и покриваме с домати. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем на силна фурна. Изваждаме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. 

Напиши коментар »
(3)
nike zoom pegasus 33 black white adidas superstar white nike lunarglide 5 dark grey nike air max uptempo history nike lunar vapor rainbow trout adidas porsche design 911s royal blau nike internationalist tan nike air presto ultra breeze lemon chiffon ingredients nike zoom vomero womens blue http://www.autolighttech.com/nike-zoom-vomero-womens-blue-shoesv
mens milwaukee brewers zach davies bat boy majestic navy 2017 players weekend authentic jersey ,nike carolina panthers 1 cam newton light blue game womens jersey nike baltimore ravens 5 joe flacco white game kids jersey http://www.andrewgoogle.com/nike-baltimore-ravens-5-joe-flacco-white-game-kids-jersey-Curry_de
nike dunk sky hi hidden wedge nike soccer boots mercurial superfly 4 fg white red air jordan retro 12 red gold nike air max 95 rose or nike air max plus sunburn nike kobe ad white nike flyknit trainer 2 nike air huarache ultra grey bartezloudge http://www.bartezloudge.com/
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.