В Ботсвана готвачите сигурно са полудели

В Ботсвана готвачите сигурно са полудели Лакомник

Телешко и козе месо са сред любимите храни на местните

В Ботсвана готвачите сигурно са полудели
Автор:Лакомник

Вече дни наред 15 родни звезди се опитват да оцелеят насред пустощта на Ботсвана в риалити шоуто "Африка: Звездите сигурно са полудели". Нашенците се опитват по всякакъв начин да намерят храна и се борят с предизвикателствата на времето. Но какво знаем за южноафриканската държава, приютила българите? Един от най-добрите начини да научим повече за културата на местните е тяхната кухня. Трудният климат ги е накарал да открият продукти, които се отглеждат лесно и издържат на суша като например семената сорго. Те приличат на обикновена пшеница, от тях се прави и брашно. Обикновено в ястията се използват почти всички части на животните като дреболиите, дори и краката. Въпреки това в страната почти навсякъде се продава първокласно телешко. Хората обичат много и козето месо.

 

Говеждо сесуа

Необходими продукти:   

800 г говеждо месо

1 глава лук  

3 дафинови листа

Сол на вкус

Черен пипер

Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 160 градуса. Нарязваме месото на порции. Слагаме го в тава. Нарязваме лука и го добавяме към месото. Поръсваме с черния пипер и солта, както дафиновите листа. Доливаме вода. Оставяме да заври. Покриваме тавата и слагаме да се пече във фурната за около 4 часа. След това го намачкваме с вилица. Ако се е сготвило добре, това трябва да става лесно. Разпределя се в чинии. Най-добрата гарнитура са зелените зеленчуци.

Каша богобе

Необходими продукти:

20 г сорго

80 мл вода

Начин на приготвяне: Загряваме водата в покрит съд. Добавяме постепенно част от брашното като бъркаме непрекъснато. Продължаваме така докато водата закипи. Оставяме я да ври 15 мин. След това започваме да добавяме и останалото брашно. Отново се оставя а 15 минути на огъня. Сервира се заедно с месо или зеленчуци. 

Дреболии серобе

Необходими продукти:

3кг говежди дреболии

вода

сол

Начин на приготвяне: Измиваме много добре всички дреболии. Слагаме ги във кипяща вода и ги варим около два часа. Когато станат готови ги нарязваме на малки парченца. Връща ме ги обратно и варим отново за 30 минути. Добавяме и сол на вкус. Разбъркваме добре. Това ястие се сервира с каша богобе.

Пиле

Необходими продукти:

210 г сорго

125 г бекон

2 пилешки бутчета

5 кисели краставички 

1/2 червена чушка

70г царевични зърна

1/4 ч. л. кимион

1/4 ч. л. куркума

1 ч.л. лют пипер

2 супени лъжици масло

1 глава лук

Начин на приготвяне: В тенджера слагаме подсолена вода да заври. Добавяме семената сорго и варим докато омекнат или поне половин час. Изцеждаме с гевгир. Изплакваме със студена вода и отново оставяме да се изцеди. В тиган загряваме маслото. Добавяме бекона, нарязан на парченца. Отстраняваме кожата от пилето и нарязваме месото на парчета. Запържваме го за около 6 минути. Прибавяме в тигана и останалите продукти. Накрая доливаме и малко вода. Оставяме да къкри 10 минути. Разбъркваме със соргото и сервираме веднага.

Лимонови бисквити

Необходими продукти:

350 г брашно

100 г пудра захар

2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. лимонова кора

200 мл кондензирано мляко

щипка сол

225 г масло

1/2 ч. л. захар

лимонов сок

Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбъркват в купа с дървена лъжица. Добавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме докато се получи гладка каша. Започваме постепенно да доливаме млякото. Идва ред на лимоновата кора и сок. Пресяваме брашното, солта и бакпулвера. Постепенно започваме да прибавяме и тях. Накрая сместа става като тесто. На дъното на правоъгълна тава слагаме хартия за печене. Правим малки топчици и после ги дооформяме като бисквити и подреждаме. Слагаме в предварително загрята фурна при 170 градуса. Печем 12 минути. Оставяме ги да изстинат напълно и поръсваме с пудра захар преди да ги поднесем.  

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.