Внимавайте с храната по празниците

Внимавайте с храната по празниците Лакомник

Преяждането ще струва скъпо на здравето и талията ви

Внимавайте с храната по празниците
Автор:Лакомник

Добре известно на всички ни е, че хапването е не просто необходимост, то е удоволствие. Кога бихме му се наслаждавали повече ако не през настоящия сезон. Покрай коледните и новогодишните празници дори и най-принципните привърженици на здравословното хранене си позволяват някой пропуск. Отделни моменти на слабост са оправдани и обикновено остават без последствия. Хубаво е, че поводи непрекъснато ще се намират в следващите две-три седмици, а удовлетворението от тях ще е оптимално, когато се ограничаваме и в поведението си около масата.

 

За да направим празника си незабравим, за да се насладим на почивните дни, е по-добре да се съсредоточим в планове за обстановката, външния си вид и динамиката на вечерта, а не в това колко ястия ще има и какво и колко можем да си позволим, защото е Коледа или Нова Година или как по-бързо и ефективно да повишим промила на алкохола в кръвта.

 

Подуване и киселини

Подутия корем, киселините, главоболието, не са много страшни, но със сигурност са неприятни и развалят удоволствието от почивката. Диетичните грешки могат да станат повод за търсене на медицинска помощ, дори в спешен план, включително и в токсикологията. Жлъчната, хипертоничната криза, острия панкреатит или алкохолната интоксикация са само част от усложненията на една неразумна почерпка.

 

Превенция на болести

Хранителният режим е част от терапевтичното поведение при редица заболявания като диабета и хипертонията, болести на черния дроб, на бъбреците, смущения в обмяната или усвояването на храната. Особено при последните, поддаването на изкушения в някои случаи може да се окаже много сериозно и придържането към диетичния план е по-строго.

 

Депресия след напълняване

Другият въпрос, вълнуващ по-взискателните към външния си вид хора, е покачването на теглото. Средно статистическият човек се отпуска в празничния сезон, позволява си повече, наваксва си за недоспиването през работните дни и кантарът реагира по-бързо отколкото се очаква. В тези случаи се стига до известна доза унилост, депресия, чувство за вина, които не само че провалят настроението след така очакваната почивка, но и понякога са повод за драстични ограничения с не особено положителен в здравословно отношение ефект или другата крайност - разочарование от положените усилия и прекратяването им изобщо.

Още по темата
Още по темата
Заливат ни с отрови по празниците
Над 25 на сто от хранителните стоки във всички български магазини съдържат модерната отрова - генетично модифицирани култури, без потребителите да са информирани за...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Доматена крем супа с крутони Доматена крем супа с крутони
В маслото се задушават целината и морковите, нарязани на кубчета, заливат се с 2 ч.ч. гореща...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Може да сте апатични и да вървите по пътя на най-малкото съпротивление във всичко, което не ви се стори достатъчно важно. Звездите предупреждават, че вашият избраник е на кръстопът. Продължителните отношения не са за него. Откликвате охотно на всякакъв разговор в петък, за вас няма забранени теми. Пазете се от конфликти в понеделник, тъй като лесно може да се окажете крайни и да загубите работата си. Влюбените от вас изглеждат омагьосващи и привлекателни. Семейните представители на зодията получават шанс за конструктивно решаване на проблемите си в сряда, ако не си припомнят обидите от миналото.