Внимавайте с храната по празниците

Внимавайте с храната по празниците Лакомник

Преяждането ще струва скъпо на здравето и талията ви

Внимавайте с храната по празниците
Автор:Лакомник

Добре известно на всички ни е, че хапването е не просто необходимост, то е удоволствие. Кога бихме му се наслаждавали повече ако не през настоящия сезон. Покрай коледните и новогодишните празници дори и най-принципните привърженици на здравословното хранене си позволяват някой пропуск. Отделни моменти на слабост са оправдани и обикновено остават без последствия. Хубаво е, че поводи непрекъснато ще се намират в следващите две-три седмици, а удовлетворението от тях ще е оптимално, когато се ограничаваме и в поведението си около масата.

 

За да направим празника си незабравим, за да се насладим на почивните дни, е по-добре да се съсредоточим в планове за обстановката, външния си вид и динамиката на вечерта, а не в това колко ястия ще има и какво и колко можем да си позволим, защото е Коледа или Нова Година или как по-бързо и ефективно да повишим промила на алкохола в кръвта.

 

Подуване и киселини

Подутия корем, киселините, главоболието, не са много страшни, но със сигурност са неприятни и развалят удоволствието от почивката. Диетичните грешки могат да станат повод за търсене на медицинска помощ, дори в спешен план, включително и в токсикологията. Жлъчната, хипертоничната криза, острия панкреатит или алкохолната интоксикация са само част от усложненията на една неразумна почерпка.

 

Превенция на болести

Хранителният режим е част от терапевтичното поведение при редица заболявания като диабета и хипертонията, болести на черния дроб, на бъбреците, смущения в обмяната или усвояването на храната. Особено при последните, поддаването на изкушения в някои случаи може да се окаже много сериозно и придържането към диетичния план е по-строго.

 

Депресия след напълняване

Другият въпрос, вълнуващ по-взискателните към външния си вид хора, е покачването на теглото. Средно статистическият човек се отпуска в празничния сезон, позволява си повече, наваксва си за недоспиването през работните дни и кантарът реагира по-бързо отколкото се очаква. В тези случаи се стига до известна доза унилост, депресия, чувство за вина, които не само че провалят настроението след така очакваната почивка, но и понякога са повод за драстични ограничения с не особено положителен в здравословно отношение ефект или другата крайност - разочарование от положените усилия и прекратяването им изобщо.

Още по темата
Още по темата
Заливат ни с отрови по празниците
Над 25 на сто от хранителните стоки във всички български магазини съдържат модерната отрова - генетично модифицирани култури, без потребителите да са информирани за...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.